Дві тисячі киян вимагають від Київради відмінити рішення про забудову скверу імені Зої Космодем’янської, розташованому на перетині вулиць Олеся Гончара і Богдан Хмельницького.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН представники ініціативної групи жителів мікрорайону на вул.О.Гончара, Б.Хмельницького, Гоголівській Шевченківського району м.Києва, де розташований сквер.

Одна з жительок вулиці Олеся Гончара Тетяна, яка не назвала свого прізвища, відзначила, що відповідно до пункту 67 рішення Київради №806/33 81 - Програми комплексного розвитку зеленої зони Києва до 2010 р. - сквер імені Зої Космодем’янської занесено до реєстру зелених зон під №32.

Відео дня

“Відповідно до чинного законодавства, Київрада одним документом дозволяє і передає в оренду для забудови зелену зону Києва, а іншим документом - забороняє будівництво на території зелених зон, тим самим вносить конфлікт між мешканцями будинків і забудовниками”, - наголосила Тетяна.

За її словами, закон України про містобудування свідчить про те, що при узгодженні містобудівної документації повинні бути враховані інтереси мешканців довколишніх будинків. “З нами ніхто не погоджував цього питання і підписів у нас ніхто не збирав”, - повідомила місцева жителька.

Водночас Тетяна продемонструвала заяву проти розпочатого у сквері будівництва, під яким поставили підписи дві тисячі жителів Шевченківського району.

Вона повідомила, що мешканці неодноразово зверталися до Київради, але позитивної відповіді не одержали. Пізніше вони звернулися до Секретаріату Президента, звідки на Київраду було відправлено листа з тим, аби Київрада розглянула порушення прав жителів прилеглих до сквера будинків. Поки що відповіді не одержали.

Крім того, Тетяна показала звернення Шевченківської райради від 13 липня цього року до Київради з проханням відмінити рішення про забудову сквера, під яким свої підписи поставили 58 із 59 депутатів райради.

“Депутатське звернення Київрадою проігноровано”, - повідомила представник ініціативної групи. Як відзначили на прес-конференції, в Київраді їх питання розглядалося 28 вересня, але не вистачило 4 голосів для підтримки рішення про створення робочої групи для вивчення питання.

“Ми просимо Київраду, аби вона врахувала всі наші вимоги, щоб не порушувала закони, щоб ухвалила зважені рішення і заборонила будь-яке будівництво в нашому сквері”, - сказала Тетяна.

Як відзначили представники жителів мікрорайону, де розташований сквер, для вирішення конфлікту існує два варіанти – або Київрада сам відмінить своє рішення, або це рішення відмінить суд. Але оскільки суд - це доволі тривалий процес, а дане питання вимагає швидкого вирішення, то вони сподіваються на перший варіант.

«Ми вибрали перший шлях – рада ухвалила і рада повинна відмінити, тому що порушено норми закону. У нас великі сподівання на раду про швидке і правильне вирішення питання”, - сказала Тетяна.

Разом з тим, за її інформацією, минулого тижня мешканці звернулися до прокуратури Києва з тим, щоб вона винесла протест з приводу забудови скверу імені Зої Космодем’янської і припинила будівництво до вирішення питання по суті.

Довідка УНІАН. Історія будівництва Храму на честь святого Рівноапостольного Великого князя Володимира (Українська православна церква) триває з 2003 року.

Київська міськрада 21 квітня 2005 року ухвалила рішення про виділення ділянки площею 0,11 гектара на перетині вулиць Гончара і Хмельницького на умовах довгострокової оренди (на 25 років). Дозвіл на будівництво було одержано 23 січня 2006 року. Зведення Храму планувалося розпочати 23 травня 2006 року, проте воно було перенесено через конфлікт з громадськістю, яка виступила проти будівництва.

Шевченківська районна рада міста Києва у вересні 2006 року ухвалила рішення звернутися до Київської міської ради з проханням переглянути рішення про виділення ділянки під будівництва Храму.

Мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ на зустрічі з громадськістю пообіцяв повернутися до розгляду цього питання на одній з найближчих сесій Київської міської ради.