В Україні в рамках проекту «Роль церков у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД», який здійснювався за сприяння Міжнародного доброчинного фонду «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», з липня по вересень 2006 року, підготовлено 112 пастирів-консультантів з питань ВІЛ/СНІД.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила керівник проекту, помічник пастора церкви «Посольство Боже» Сандея АДЕЛАДЖІ – Олена СТАРОСВІТСЬКА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«До деякого часу церква вважала, що проблема ВІЛ/СНІД її не торкнеться, але з часом серед віруючих різних релігійних конфесій з`явилися і ВІЛ-інфіковані, і люди, які живуть поряд з ВІЛ-позитивними. І церква зайняла активну позицію з підготовки консультантів з питань ВІЛ/СНІД. Пастирі мають авторитет серед парафіян і здатні впливати на їхній світогляд», - сказала О.СТАРОСВІТСЬКА.

Відео дня

Вона уточнила, що в реалізації проекту брали участь 56 церкви різних конфесій у трьох регіонах України – Київської і Донецької області, а також Автономної Республіки Крим. Проект був спрямований на підвищення рівня інформованості з питань ВІЛ/СНІД серед пастирів і парафіян церков повного Євангелія, баптистських і помісних церков п`ятидесятників.

Разом з тим, О.СТАРОСВІТСЬКА зазначила, що в процесі реалізації проекту виникала проблема налагодження контактів з іншими конфесіями. «Тому ми залучили фахівців з міжконфесійних зв`язків», - повідомила вона.

У свою чергу, консультант з міжконфесійних зв`язків Віталій СТАРОСВІТСЬКИЙ повідомив про наміри після завершення проекту створити Всеукраїнський альянс релігійних організацій, які висловили бажання продовжувати працювати у сфері профілактики ВІЛЧ/СНІД. «Отже, продовження розпочатої роботи буде обов`язкове», - резюмував він.

Довідка УНІАН. В Україні з 1987 року станом на 1 червня 2006 року офіційно зареєстровано 88 тисяч 439 ВІЛ-позитивних людей, серед них – 10 тисяч 977 дітей. Щомісячно через мережу спеціалізованих лікувально-профілактичних установ реєструється понад 1135 нових випадків інфікування. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи від 20 до 39 років.