Голова правління Міжнародної правозахисної організації “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” Едуард БАГІРОВ заявляє, що Генеральна прокуратура України скасувала “усі незаконні рішення” представників МВС стосовно нього.

Про це правозахисник повідомив сьогодні на прес-конференції УНІАН, розповсюдивши копію листа, якого він отримав від заступника генерального прокурора України Віктора ЩОТКІНА.

Зокрема, у своїй відповіді Е.БАГІРОВУ на "звернення щодо переслідування працівниками міліції за вказівкою заступника Міністра внутрішніх справ України та з інших питань”, заступник генпрокурора, посилаючись на “ретельну перевірку із вивченням матеріалів кримінальних справ”, пише: “Установлено, що у ході досудового слідства слідчі допустили порушення вимог кримінально-процесуального законодавства, зокрема, винесли незаконну постанову про виїмку документів у приміщенні міжнародної правозахисної організації та проводили виїмки документів вказаної організації в державних органах влади, незаконно відновили досудове слідство у закритій справі тощо. Генеральною прокуратурою України скасовано усі незаконні рішення слідчих та заступнику Міністра внутрішніх справ України КОЛЯДІ П.В. запропоновано негайно усунути усі допущені порушення Закону з вжиттям заходів реагування до винних службових осіб”.

Відео дня

Крім цього, у листі В.ЩОТКІНА зазначається, що керівництву МВС України доручено провести службове розслідування викладених Е.БАГІРОВИМ фактів “про порушення вимог чинного законодавства особисто заступником Міністра внутрішніх справ України КОЛЯДОЮ П.В.” з вжиттям відповідних заходів та надати генпрокуратурі усі матеріали для прийняття за їх наслідками відповідного рішення.

Коментуючи зазначений лист, Е.БАГІРОВ зазначив: “Я розумію, що ми виступили проти тієї системи, яку створили у Головному слідчому управлінні, ми спробували її зламати, і нам вдалося це частково”. Він також наголосив, отриманий лист “дає надію на те, що все ж таки в цій країні щось буде змінюватися”.

Крім того, на підставі викладеного у листі заступника генпрокурора, Е.БАГІРОВ через ЗМІ звернувся до міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА з запитанням: “Скільки ще КОЛЯДА буде переслідувати нашу організацію, пересічних громадян, журналістів, адвокатів? Коли ви зупините його?”.

Як повідомляв УНІАН, 28 серпня ц.р. правозахисник Е.БАГІРОВ заявив, що його переслідують за правозахисну діяльність, а також вкотре висунув свою вимогу звільнити Петра КОЛЯДУ з посади заступника міністра внутрішніх справ України.

Зокрема, Е.БАГІРОВ стверджував, що у зв’язку із захистом ним жителя Харцизька (Донецька область) Дмитра ШЕВЧЕНКА, проти якого було порушено кримінальну справу за начебто незаконне зберігання зброї, хоча всі необхідні документи на право мати зброю той мав, проти нього (Е.БАГІРОВА) почалися переслідування. Він зазначив, що його “протизаконно” було долучено до цієї справи як свідка. Хоча, як наголошував Е.БАГІРОВ, він є людиною, “яка ніякого відношення до кримінальної справи немає”. Він сказав, що у зв’язку з цим правоохоронці, намагалися провести вилучення документів, очолюваної ним правозахисної організації, в тому числі фінансово-господарських, бухгалтерських. Е.БАГІРОВ стверджував, що міліціонери хотіли забрати документи, які нібито свідчать про неправомірну діяльність, зокрема, П.КОЛЯДИ. Правозахисник також не виключив, що йому можуть підкинути зброю чи наркотики, щоб таким чином позбавити його волі.

У розповсюдженому на прес-конференції листі Е.БАГІРОВА до генерального прокурора України Олександра МЕДВЕДЬКА, зазначалося, що є “намагання корумпованих високопосадових працівників МВС України залякати мене та перешкоджати діяльності, очолюваної мною громадської правозахисної організації”.

Він нагадав, що на початку серпня звернувся до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з проханням звільнити заступника міністра внутрішніх справ П.КОЛЯДУ, який курирує в міністерстві "слідчий блок", за його недбалість у контролі за діями підлеглих. Е.БАГІРОВ у зверненні до глави держави, зокрема, зазначав, що "враховуючи результати здійснених нашою організацією з 2001 р. по 2006 р. заходів, спрямованих на відновлення прав громадян України, що були порушені незаконними діями та бездіяльністю підлеглих начальника СУ МВС України П.КОЛЯДИ, ми можемо стверджувати, що підпорядкований цьому посадовцю апарат не лише належним чином не виконує обов’язків, покладених на нього законом, а також підлеглі П.КОЛЯДІ працівники органу внутрішніх справ України не дотримуються вимог Конституції та Законів України у своїй діяльності".