Правозахисники наполягають на введенні при Міністерстві охорони здоров`я громадської експертизи при ухваленні нормативно-правових актів, що стосуються прав пацієнта.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив представник Вінницької правозахисної групи Дмитро ГРОЙСМАН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Міністерство охорони здоров`я України є найбільш закритим міністерством. Особливо в тій частині, яка стосується участі громадськості в процесі ухвалення тих наказів і нормативно-правових актів, які зачіпають права пацієнта. На офіційному сайті Мінохоронздоров`я публікуються для обговорення деякі правові акти, але вони стосуються норм лікування чи якихось статистичних даних. І немає жодних матеріалів, які стосуються обсягу медичної інформації або рівня конфіденційності в медичних установах», - сказав Д.ГРОЙСМАН.

Відео дня

Правозахисник вважає, що створена при Міністерстві охорони здоров`я Громадської рада не виконує своїх функцій. «У Міністерства охорони здоров`я ще є шанс змінити своє ставлення, інакше - в судах буде безліч позовних заяв про порушення конфіденційності надання медичної допомоги», - додав він.

Д.ГРОЙСМАН також наголосив, що лікарі і медичний персонал не одержують ніякої інформації про правові аспекти їх діяльності. «Лікарі є юридично неграмотними. І часто не розуміють, що в своїй щоденній діяльності, навіть там, де вона відповідає нормам права, вони порушують права людини і можуть бути суб`єктом юридичної відповідальності. Шкода, що Мінохоронздоров`я фактично підставляє своїх працівників на місцях. Замість того, щоб негайно запровадити громадську експертизу і залучити громадськість до розробки нормативно-правових актів», - пояснив адвокат.