Міністерство охорони здоров`я України не виконує судове рішення, винесене Печерським районним судом м. Києва, про виключення з листка непрацездатності параграфа про діагноз пацієнта.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив представник Вінницької правозахисної групи Дмитро ГРОЙСМАН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Рішення суду, прийняте на підставі позовної заяви лікаря Вінницької лікарні №2 Світлани ПОБЕРЕЖЕЦЬ, набуло чинності 8 вересня. Проте, досі бланки лікарняних листів не змінилися, і їх продовжують видавати, або замість них – довідки, де також указується діагноз і ставиться печатка медичної установи», - сказав Д.ГРОЙСМАН. Адвокат також зазначив, що в разі видачі довідки про тимчасову непрацездатність громадяни стикаються з проблемами невиплати матеріальної компенсації.

Відео дня

За словами Д.ГРОЙСМАНА, від розголошування інформації про захворювання людини страждають люди найбільш працездатного віку. «Після 50 років загострюються хронічні захворювання серцево-судинної або дихальної системи. Внаслідок вказівки діагнозу, а це може бути також і психічне захворювання, і позитивний ВІЛ-статус, керівникам стають відомі захворювання людей. І в результаті, громадяни втрачають довіру в керівників, а іноді й роботу. Практика розголошування інформації про здоров`я є незаконною в контексті забезпечення прав пацієнта», - пояснив він. При цьому Д.ГРОЙСМАН підкреслив, що його висновки грунтуються на зверненнях громадян у Вінницьку правозахисну групу.

У свою чергу, представник Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Павло СКАЛА зазначив, що близько 70% ВІЛ-позитивних людей найбільш занепокоєні проблемою розголошування їх діагнозу. «ВІЛ/СНІД не є причиною непрацездатності. Але, окрім параграфа про діагноз, залишається ще одна проблема – на лікарняному листку ставиться печатка медустанови. Якщо це наркологічний центр, або СНІД-центр, то неважко здогадатися про захворювання людини», - сказав він.

Тим часом, присутній на прес-конференції начальник юридичного управління Міністерства охорони здоров`я Євген ЛОЄНКО повідомив, що Міністерство охорони здоров`я підготувало проект наказу, який передбачає внесення змін до процедури заповнення листка про непрацездатність. «Суть змін полягає в тому, що лікар зобов`язаний не вказувати діагноз і міжнародний штрих цього захворювання в тому разі, якщо пацієнт звернеться з відповідним проханням у письмовій формі», - сказав він.

За словами представника Міністерства охорони здоров`я, зараз проект наказу проходить процедуру узгодження із зацікавленими міністерствами і відомствами. «Після узгодження документ буде направлений для реєстрації в Мінюст», - додав Є.ЛОЄНКО.

Як повідомляв УНІАН, лікар Вінницької лікарні №2 С.ПОБЕРЕЖЕЦЬ у серпні виграла суд у чотирьох державних установ у справі про нерозголошення діагнозу в лікарняних листах хворих. С.ПОБЕРЕЖЕЦЬ оскаржила в суді форму лікарняного листа. Відповідачами в цій справі стали Міністерство охорони здоров`я України, Міністерство праці і соціальної політики України, Фонд соціального страхування з тимчасової втраті працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України – тобто ті державні установи, які затвердили для громадян таку форму лікарняного.

С.ПОБЕРЕЖЕЦ вважає, що без її згоди і дозволу інформація конфіденційного характеру (тобто діагноз) стали відомі широкому загалу, а отже, були порушені її конституційні права.