Партія відродження села вказує на низку чинників у проекті держбюджету-2007, які негативно позначаться на розвитку села.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Партії відродження сіла Іван ТОМИЧ, Рада партії розглянула проект закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік», який Верховна Рада України прийняла на розгляд, й прийшла до висновку, що це «антиселянський бюджет».

За словами І.ТОМИЧА, в проекті є низка чинників, що посилять і без того складну ситуацію на селі.

Відео дня

Зокрема, на його думку, введення 12% сплати ПДВ призведе до збитків аграріїв у розмірі 4,5 млрд. грн., крім того, призведе до зростання собівартості продукції й таким чином позначиться на цінах на сільгосппродукцію. За оцінками фахівців партії, це призведе до підвищення в рамках 5-9% цін, у першу чергу, на м`ясо, молоко та хліб.

Крім того, негативним чинником І.ТОМИЧ називає зміну розмірів відрахувань до Пенсійного фонду, які зростуть майже в 2,5 раза, порівняно з 2006 роком. На його думку, це може призвести до зменшення й без того низької заробітної плати на селі.

Крім того, І.ТОМИЧ відзначив ситуацію щодо освіти й медичного обслуговування на селі. За його інформацією, в проекті бюджету-2007 «ні копійки не виділено на ремонт сільських шкіл», проти 150 млн. грн., які були передбачені на ці цілі в бюджеті 2006 року. Крім того, на розвиток мережі фельдшерсько-акушерських пунктів виділено в 2,5 раза менше коштів, ніж це було в 2006 році. За інформацією І.ТОМИЧА, в 2006 році на ці цілі було закладено 250 млн. грн., із них 150 млн. грн. - із загального фонду і 100 млн. грн. - зі спеціального. «На 2007 рік на ці цілі передбачено лише 100 млн. грн., й то зі спецфонду, що ставить під сумнів отримання цих грошей», - підкреслив він.

І.ТОМИЧ звернувся до депутатів Верховної Ради України з тим, щоб вони внесли свої пропозиції до проекту бюджету на 2007 рік із урахуванням потреб сільської місцевості. Зокрема, на його думку, необхідно залишити ПДВ аграріям, як це було протягом останніх років, крім того, не передбачати додаткових відрахувань до Пенсійного фонду, а також передбачити по 150 млн. грн. на розвиток освіти й медичного обслуговування в сільській місцевості. Разом із тим, лідер партії заявив, що якщо ці пропозиції не будуть почуті, їм нічого не залишиться, як тільки вийти з «живністю, що ще залишилася на селі» під стіни Верховної Ради на захист інтересів українського села.