Громадська ініціативна група, до складу якої входять підприємці, юристи і журналісти, звернулася в Кабінет Міністрів України з проханням до 1 жовтня ініціювати призупинення діючої редакції закону про державні закупівлі до ухвалення нового закону.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив член Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів України, керівник Всеукраїнської програми розвитку громадянського суспільства Володимир ВОЛКОВ.

Він пояснив, що звернення ініціативної групи викликане бажанням не допустити розповсюдження дії нинішньої редакції закону на процедури тендерних закупівель 2007 року. В.ВОЛКОВ відзначив, що згідно із кінцевим положенням діючої редакції закону державні замовники за три місяці до вступу в дію нового закону про державний бюджет (до 1 жовтня - УНІАН) зобов`язані вносити заявки з планом закупівель на наступний бюджетний рік.

Відео дня

У своєму зверненні ініціативна група пропонує уряду оперативно представити на розгляд Верховної Ради проект постанови про призупинення дії закону про держзакупівлі. При цьому народним депутатам запропоновано повернутися до розгляду питання про ухвалення нового закону після затвердження закону про держбюджет.

В.ВОЛКОВ зазначив, що продовження дії сьогоднішнього варіанту закону може призвести до повної втрати урядом контролю над витратою державних коштів і закріплення за Тендерною палатою України функції перерозподілу фінансових потоків у сфері держзакупівель.

«Якщо уряд за два дні, що залишилися, не робить звернення до Верховної Ради, або Верховна Рада не ухвалює позитивного рішення з приводу припинення закону, то адресу звернення потрібно міняти з Грушевського на Хрещатик, 6 (будинок, в якому розміщується ТПУ - УНІАН), і тут домовлятися, яким чином розподілятимуться гроші, тому що (тепер) вони (ТПУ) розподілятимуть гроші, які збираються з народу», - сказав В.ВОЛКОВ.

При цьому він зазначив, що у разі неприйняття рішення про призупинення діючого закону, ініціативна група звернеться до Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, а також до Організації економічного співробітництва і розвитку (SIGMA) для того, щоб привернути увагу міжнародної громадськості до ситуації, що склалася у сфері держзакупівель України.

Довідка УНІАН. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» та інших законодавчих актів України» ВР ухвалила 15 грудня 2005 року. Цим законом, зокрема, вводиться принцип громадського контролю за держзакупівлями, уточнюються окремі процедурні питання, що стосуються порядку розкриття тендерних пропозицій.

У січні 2006 року Президент України ветував цей закон. На думку Президента, ряд його положень не відповідають Конституції України, Бюджетному кодексу України, Законам України «Про Антимонопольний комітет України» і «Про Рахункову палату».

21 лютого Верховна Рада подолала вето на Закон «Про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» - «за» проголосували 314 народних депутатів із 404, зареєстрованих у залі

10 березня В.ЮЩЕНКО його підписав. 17 березня закон набув чинності.

Водночас, у зв`язку зі вступом у дію змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, Міністерство економіки України прогнозує погіршення макроекономічних показників, навіть розвиток інфляційних процесів. Мінекономіки вважає, що зміни до законодавства про держзакупівлі може призвести до дестабілізації роботи державних суб`єктів господарювання, оскільки поширює на них тендерні процедури.

Разом з тим, 21 квітня віце-президент Тендерної палати Антон ЯЦЕНКО заявив, що критика нової редакції закону про держзакупівлі пов`язана з небажанням чиновників відмовлятися від практики «відкотів». За його словами, новий закон значно посилив проведення тендерних процедур із закупівлі товарів і послуг державними підприємствами, чим припинив можливість зловживань щодо вибору постачальників. «Йдеться про те, що новий закон перекрив схему конвертації відмивання державних коштів. І ми в палаті (Тендерній - УНІАН) з усією відповідальністю хочемо відзначити, що саме через це зараз йде істерія і галасують: відмініть закон. Перекрито потоки», - заявив А.ЯЦЕНКО.

На початку вересня ц.р. голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ повідомив про створення в парламенті спеціальної робочої групи, яка напрацьовуватиме зміни до закону про організацію державних закупівель. До складу групи залучені народні депутати, які розробили зміни до вищевказаного закону, представники Рахункової палати, зокрема, спеціальної комісії з контролю над проведенням закупівель, Тендерної палати, Антимонопольного комітету. Спеціальній робочій групі було доручено до 1 жовтня підготувати проект закону, щоб його відразу можна було ухвалити. О.МОРОЗ не виключив, що це буде нова редакція закону про організацію державних закупівель.

В даний час у парламенті зареєстровано 17 законопроектів про зміни до діючої редакції закону про держзакупівлі.