Туристичні оператори вважають літній туристичний сезон в Криму цього року в цілому вдалим. Про це повідомив директор Центру туристичної інформації Національної туристичної організації України Володимир ЦАРУК в ході прес-конференції в УНІАН.

За інформацією В.ЦАРУКА, попередні дані літнього туристичного сезону в Криму свідчать про загальну позитивну динаміку зростання потоку туристів як внутрішнього, так і в`їзного.

За оперативними даними Міністерства туризму і курортів АРК, пасажиропотік на 15 вересня 2006 року становив 5 млн. 349 тис. чоловік, що практично співпадає з рівнем минулого року (5,454 млн. чоловік). Організовано в Криму відпочили 947,4 тисячі чоловік. «Сподіваємося, до кінця року показники зростуть, і відповідатимуть показникам минулого року», - висловив надію В.ЦАРУК.

Відео дня

При цьому фахівці зазначають ряд негативних чинників, що вплинули на літній туристичний сезон в Криму. Зокрема, це нестабільна політична обстановка на початку літнього турсезону в Криму, а також недостатня кількість рекламно-інформаційних заходів, направлених на пропаганду Криму.

Директор мережі турагентств «Галопом по Европам» Тарас ДЕМУРА, що брав участь в прес-конференції, назвав «оксамитовий» сезон в Криму і Карпатах невдалим. Це пов`язано з несприятливими погодними умовами і відсутністю інтересу в українців до цих курортів.

Обгрунтованість цін в Криму Т.ДЕМУРА прокоментував таким чином: «Кримські ціни обумовлені відсутністю конкуренції між готелями. На першій лінії на узбережжі знаходиться якась «ханайка» (ханая (жаргон) – автостоянка - УНІАН), а має стояти готель п`ятизірковий. І поки в нашій країні не буде введений податок на власність, буде вигідно цю «ханайку» тримати, а як тільки він буде введений, господар буде змушений або її продати, або інвестувати в хороший готель».

На думку Т.ДЕМУРИ, ще одним негативним чинником є те, що в Україні немає єдиного плану забудови рекреаційних територій. «Ми не знаємо, що на першій лінії повинен стояти готель п`ятизірковий, на другій – чотиризірковий. Не знаємо, яка інфраструктура повинна ці готелі оточувати, як повинні бути побудовані й дорогі, і пункти харчування, розваги, лікарні і так далі».

“Доти, поки в Криму кількість готелів у категорії дві і три зірки не буде збільшена в 10 разів, буде така висока ціна», - підсумував Т.ДЕМУРА.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Ради міністрів АРК Віктор ПЛАКІДА оцінив нинішній курортний сезон як позитивний, зазначивши при цьому, що півострів втратив 1-2% відпочиваючих. За словами В.ПЛАКІДИ, незважаючи на зменшення кількості відпочиваючих, надходження від курортних регіонів до бюджету перевищили показники минулого року.