Альтернативні громадські слухання з приводу підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги пройшли сьогодні у Харкові за ініціативою громадської організації “Міський дозор”.

Як передає кореспондент УНІАН, учасники зібрання заявили, що міська влада своїми діями “фактично дала добро” на підвищення тарифів у 2-3 рази на житлово-комунальні послуги, особливо “не подумавши про наслідки цього кроку для більшості населення”. 

“Організовані у місті громадські, а по суті – зрежисовані слухання, є спробою влади надати своїм діям характер відкритості і демократичності, тоді як ніхто з харків’ян досі не отримав ясної відповіді, на підставі чого провадилися розрахунки запропонованих тарифів”, - йдеться у заяві учасників форуму. На їхню думку, це свідчить не про що інше, як “про цинічний обман”: “Розрахунки тримаються в таємниці, і за всім цим – бажання влади приховати свою нездатність відстоювати інтереси харків’ян”.

Відео дня

На думку авторів заяви, підвищення тарифів призведе до того, що більшість харків’ян будуть “просто не в змозі оплачувати послуги ЖКГ, державний бюджет не зможе компенсувати у вигляді субсидій послуги комунальників”, що так чи інакше, вважають вони, спричинить кризу галузі, наслідки якої в умовах зими важко передбачити.

Учасники зібрання публічно поставили перед владою міста і керівництвом ЖКГ такі запитання: “Куди зникають кошти, які надходять від харків’ян за неіснуючі послуги, куди зникають кошти, що надходять з держбюджету по субсидіях, чи проводився аудит підприємств ЖКГ, у скільки разів зарплата начальників перевищує зарплату рядових працівників ЖКГ, і як часто її затримують, хто давав владі право без відома громади  передавати в концесію приватним і часто сумнівним компаніям комунальні підприємства?”.

На зборах було оголошено, що альтернативні громадські слухання “є першим кроком до об’єднання всіх сил, зацікавлених у тому, щоб забезпечити дієвий контроль за діяльністю міської влади, не допустити, щоб за помилки та непрофесіоналізм влади і задоволення її особистих інтересів розраховувалися жителя міста, а також у тому, щоб при розв’язанні міських проблем змусити владу використовувати харківський науковий, виробничий та управлінський потенціал”.

Як повідомляв УНІАН, перед початком альтернативних громадських слухань у Харкові пройшла акція протесту, учасники якої висловися категорично проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.