Голова Харківської облдержадміністрації Арсен АВАКОВ вважає, що пенсіонери не в змозі будуть платити за комунальні послуги по нових тарифах, а в окремих випадках нова вартість послуг для платників може “стати нокдауном”.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, поро це А.АВАКОВ заявив на прес-конференції в середу.

За словами губернатора, із введенням запропонованих тарифів плата за комунальні послуги за 2-кімнатну квартиру у Харкові становитиме близько 400 грн.,  у той час як харківський пенсіонер в середньому одержує 435 грн. пенсії.

Відео дня

“Навіть з урахуванням субсидій простий арифметичний підрахунок показує, що середньостатистичний харківський пенсіонер не буде в змозі заплатити за комунальні послуги”, - вважає голова облдержадміністрації.

Він також нагадав, що тарифи на комунальні послуги в переважній більшості випадків регулюються місцевими радами. Тим не менше, адміністрації стежитимуть за законністю рішень, що приймаються по тарифах, і забезпечуватимуть захист громадян. “В облдержадміністрації створена робоча група, і за всіма тарифами, які сьогодні приймаються, вона проводитиме аналіз, і там, де це знаходиться в межах наших повноважень, давати рекомендації, у тому числі антимонопольному комітету та іншим державним органам”, - повідомив А.АВАКОВ.

Він також зазначив, що не задоволений тим, як триває процес встановлення нових тарифів у Харкові. “Ми одержуємо дані тільки про збільшення тарифів і абсолютно ніякої інформації про компенсаторні заходи”, - сказав А.АВАКОВ. Губернатор нагадав, що тарифи, наприклад на тепло, у Харкові вже підвищувалися. Тоді в міському бюджеті була передбачена цільова дотація - спочатку 8 млн.грн., потім 10 млн. грн. - на компенсації для соціально незахищених верств населення.

А.АВАКОВ також прокоментував ідею сезонного тарифу за послуги теплопостачання: “На мою думку, введення сезонного тарифу з одночасним його підвищенням  неприпустиме. Це подвійний удар. Якщо вже на те пішло, спочатку потрібно підняти тариф до певного рівня, а потім - через півроку, може рік, - вводити сезонний тариф. Інакше ми відправляємо платників у нокдаун".