Харківська громадська організація “Міський дозор”, яка  задекларувала намір контролювати владу, заявила про початок кампанії проти підвищення тарифів для населення.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі організації, за словами керівника  “Міського дозору” Владислава ПРОТАСА, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у Харкові не має належного обґрунтування, а відтак, рішення влади щодо їх запровадження не витримує критики.

“Жодне з комунальних підприємств міста не повідомило, на підставі чого так різко збільшується вартість послуг, - сказав В.ПРОТАС. - Навіть у матеріалах, які видані робочій групі з реформування житлово-комунального господарства, відсутні розрахунки – там просто наведені цифрі, якими вони мають бути, а з чого складається тариф – цього немає”. Тому, зазначає він, “виникають великі сумніви щодо об’єктивності цих цифр”.

Відео дня

Керівник повідомив, що “Міський дозор” підготував запит на адресу директорів підприємств та начальника міського управління ЖКГ, щоб побачити, наскільки об’єктивними є оголошені нові ціни на послуги.

За даними організації, тарифи на центральне опалення зростуть майже в 4,5 рази (з 99 коп. до 4,36 грн. за 1 кв. м площі квартири в опалювальний сезон), на гарячу воду – в 2,5 рази (з 3,64 грн. до 9,12 грн. за 1 куб. м. при нормі споживання 3 куб м. в місяць на одну людини), на холодну воду майже вдвічі (з 95 коп. до 1,76 грн. за 1 куб м. при нормі споживання 8,1 куб. м.), на каналізацію майже в 1,7 рази (з 27 до 45 коп. за 1 куб. м стоків).

Перш ніж робити будь-які підвищення, наголосив В.ПРОТАС,  необхідно мати економічні обґрунтування, провести розрахунки, аудит, подивитися – “чи дійсно кошти йдуть за  призначенням, чи вони розкрадаються”.

За його словами, нова влада обіцяла захищати інтереси виборців, тому її кроки сьогодні є “обманом і цинічним знущанням”.  Він вважає, що підвищення тарифів “ляже тяжким тягарем на плечі людей, призведе до зубожіння населення і соціального вибуху”. Всю відповідальність за наслідки тарифної політики у Харкові В.ПРОТАС покладає на міського голову Михайла ДОБКІНА, який, на його думку, не виконав передвиборчих обіцянок і “просто зрадив виборців”.

Серед ініціатив “Міського дозору” – проведення консультацій, обговорення реформи ЖКГ за участю фахівців харківських вузів і представників влади, метою яких має стати забезпечення населення якісними послугами без підвищення тарифів. Якщо влада не прислухається і зробить по-своєму, сказав В.ПРОТАС, представники “Міського дозору” оскаржуватимуть її дії в суді і “заблокують рішення”. 

Керівник громадської організації не виключає і переходу до більш радикальних заходів боротьби проти підвищення тарифів.

Як повідомляв УНІАН, проти підвищення тарифів у Харкові виступило і Об’єднання профспілок Харківської області, яке оголосило про проведення 22 вересня масштабної акції протесту. ОПХО направило Харківському міському голові низку вимог і заявило, що

виступить організатором масових акцій протесту та ініціюватиме проведення місцевого референдуму з дострокового припинення повноважень мера Михайла ДОБКІНА у разі, якщо він не вживе дієвих заходів щодо зниження тарифів для населення.