Громадська організація «Велика Україна» оголосила про проведення антикорупційної акції “Удар по корупції” в Києві 12-14 вересня.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова об’єднання Ігор ГЕККО.

Він зазначив, що однією з основних перешкод для побудови сильної демократичної держави є корупція, і усвідомлюючи це «Велика Україна» вирішила внести свій внесок у боротьбу з нею.

Відео дня

У рамках проекту вже сьогодні була проведена перша антикорупційна акція біля Міністерства юстиції України, оскільки саме там об’єднання виявило одну з “зон корупційного ризику”.

Як розповів І.ГЕККО, на сьогоднішній день об’єднання «Велика Україна» займається реєстрацією однойменної партії. “Це скоріш за все буде 131 партія в країні, - підкреслив він. - Ми пройшли весь шлях реєстрації – від збору підписів до реєстрації у Мін’юсті”, - сказав І.ГЕККО зазначивши, що “мета реєстрації – отримати можливість впливу на існуючу владу в країні”.

“Згідно з діючим законодавством, вся влада в країні фактично віддана партіям, оскільки було голосування за закритими партійними списками”, - нагадав голова ГО. За його словами, об’єднання зібрало протягом п’яти місяців понад 39 тис. підписів громадян України у 2/3 областей. Протягом цього часу в Україні були зареєстровані 2-3 нові партії, водночас коли представники «Великої України» принесли зібрані підписи до Мін’юсту, то побачили, що Мін’юст, на їх думку, вперше зіткнувся з зібраними підписами. “Працівники відділу з легалізації громадських організацій не знали, яка процедура прийому підписів, як вони перевіряються і яким чином все це необхідно робити. На запитання, невже вони бачать підписи вперше, отримали відповідь: “А до нас з підписами взагалі не приходять”, - поінформував І.ГЕККО.

У свою чергу, представник прес-служби ГО «Велика Україна» Андрій КОЛОМІЄЦЬ додав, що чиновники Мін’юсту не знали куди скласти папки з 39 тис. підписами, бо в них не було передбачено місця в шафах для такої кількості документів, а крім того, заявили, що в них нема канцелярського обладнання для того, щоб ці підписи зареєструвати.

“Виникає питання, як же реєструвались інші партії. Невже не було таких самих проблем?”, - зазначив А.КОЛОМІЄЦЬ.

Крім того, представники об’єднання були здивовані тим, що з зібраних підписів були викреслені всі підписи громадян з обласних та деяких районних центрів. “Нас цікавить питання, невже жителі Житомира чи Івано-Франківська, скажімо, таким чином позбавлені конституційних прав? Що це за норма, що житель обласного центру не може поставити свій підпис і таким чином виявити свою волю при реєстрації політичної партії?”, - підкреслив А.КОЛОМІЄЦЬ.

Крім того, повідомив він, об’єднанню були пред’явлені претензії по Статуту майбутньої партії “Велика Україна”. За словами А.КОЛОМІЙЦЯ, юридичним відділом об’єднання було проведено порівняльний аналіз Статуту партії “Велика Україна” зі статутами 7 українських партій. “Провівши цей аналіз ми дійшли висновку, що всі вимоги (Мін’юсту – УНІАН) є безпідставними. Тому що можна стверджувати, що більшість формулювань, в які було внесено правки Міністерством юстиції України, є тотожними формулюванням в аналогічних розділах статутів вже зареєстрованих партій”, - зазначив він.

У зв’язку з вищевикладеним, об’єднання, як майбутня партія, направила офіційний запит міністру юстиції Роману ЗВАРИЧУ з приводу того, що “хоче переконатися, чи дійсно 130 партій збирали підписи, де вони зберігаються і чи якось перевіряються”, повідомив І.ГЕККО.

“Ми вважаємо, що одна з зон корупційного ризику знаходиться в Міністерстві юстиції... Ми хочемо сказати, що саме в Мін’юсті створено механізм, який несе корупційний ризик при реєстрації політичних партій”, - сказав він.

За словами А.КОЛОМІЙЦЯ, акція під Мін’юстом стала стартом проекту об’єднання “Велика Україна” “Вдаримо по корупції”. Вона полягає в тому, що за допомогою акторів об’єднання намагається показати громадськості та чиновникам те, що створені надзвичайно сприятливі умови для того, щоб виникали зони корупційних ризиків. Завтра, за його інформацією, акція буде проведена під стінами Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ.

“Нашою метою є донести до керівників цих установ, а також до працівників, що потрібно боротись та працювати в іншому напрямку. І що боротьба, яка ведеться, є не досить ефективною, тому що ведеться боротьба не з умовами, які сприяють виникненню зон корупційних ризиків, а ведеться боротьба з корумпованими чиновниками. Але якщо звільняється один чиновник, то на його місце приходить інший, а можливість корупції залишається знову. Тобто треба викорінювати корупцію і створити такі умови, які були б зовсім несприятливими для її виникнення взагалі”, - переконані представники “Великої України”.

14 вересня, повідомили вони, на Майдані незалежності буде проведено “Антикорупційний волейбол”, який передислокується звідти під Мін’юст, МВД та Генпрокуратуру.

Надалі акцію планують проводити у всеукраїнському масштабі, тобто зараз організація працює над створенням відповідного проекту. Він передбачає широке залучення ЗМІ, оскільки саме публічність, на переконання представників “Великої України”, є ефективним методом боротьби з корупцією.