Об`єднаня профспілок Харківської області виступить організатором масових акцій протесту та ініціюватиме проведення місцевого референдуму з дострокового припинення повноважень Харківського міського голови Михайла ДОБКІНА у разі, якщо він не вживе дієвих заходів щодо зниження тарифів для населення.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі ОПХО, лист із такою заявою направлено меру Харкова М.ДОБКІНУ напередодні оголошеного підвищення цін на житлово-комунальні послуги, громадський транспорт, зв’язок та інші види послуг.

“Наміри Харківської міської ради збільшити тарифи на послуги з утримання житла майже втричі викликали шок, подив, які вражають зухвалістю, наступальністю, цинізмом та байдужістю до становища населення, яке повірило Вам під час виборів”, йдеться у листі до мера.

Відео дня

Повіривши в наміри відстояти права та інтереси громадян, відзначається в листі, люди змушені констатувати, що нова влада не створила умов для економічного зростання в регіоні, а відтак і можливостей для підвищення рівня заробітків населення, не проаналізувала, чи зуміє воно витримати різке підвищення тарифів.

Профспілки звинувачують М.ДОБКІНА в тому, що він використовує “традиційний адміністративний, побудований на силі влади, шлях підвищення тарифів”, “ не вжив дієвих заходів соціального захисту харківя”н”. Чинна система субсидій, на яку посилається мер, відзначається у листі, “залишається заформалізованою, недосконалою, пропозиції щодо її зміни не приймаються”, тоді як “сім”я з двох дорослих і дитини, що отримує доходи у розмірі 1936 гривень “має право на 7,2 грн. субсидії”.

Профспілки критикують органи місцевого самоврядування за те, що вони не вживають заходів наведення порядку, поліпшення якості послуг, реформування житлово-комунальної сфери, тим самим перекладаючи на плечі населення її утримання і залишаючи людей наодинці з накопиченим тягарем проблем.

За висновком профспілок, при середньомісячній зарплаті харків’ян у 968 грн. і майже 20-мільйонних боргах по ній, заборгованості населення за житлово-комунальні послуги в 485 млн. грн. “введення нових тарифів позбавить багатьох можливості утримувати житло, що пізніше може обернутися його втратою”. Підрахунки показують, що сім’я з трьох осіб має сплачувати 320 грн. податків і відрахувань, 1162 грн. витрачати “на скромне харчування”, 185 грн. – на транспорт, а решту 269 – на одяг, взуття, освіту, житлово-комунальні послуги тощо.

Звертаючись до мера М.ДОБКІНА, профспілки категорично просять не підвищувати тарифи до введення урядом та органами місцевого самоврядування упереджувальних заходів соціального захисту населення.

ОПХО вимагає ввести в дію норму статті Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”, провести інвентаризацію комунального майна в житлово-комунальному господарстві і визначити реальні та економічно обґрунтовані витрати на виробництво і надання житлово-комунальних послуг,  впровадити технології економії ресурсів, вводити тарифи поетапно, розробити заходи фінансування частини витрат на послуги з бюджетів усіх рівнів.

Профспілки також пропонують, зокрема, ввести місцевий соціальний податок на будівництво немуніципального житла, офісів, АЗС, торгових центрів, автостоянок тощо в розмірі 10-25% від їх кошторисної вартості та місцеві соціальні збори на використання нежитлових приміщень у будинках у розмірі не менше 10% річних від ринкової вартості цих об’єктів з метою направити ці кошти на розвиток ЖКГ Харкова, зниження цін і тарифів.

У разі невиконання всього великого переліку вимог, затверджених на засідання виконкому ОПХО, зазначається у листі до мера М.ДОБКІНА, профспілки залишають за собою право на проведення масових акцій протесту і домагатимуться відставки мера.

Як повідомляв УНІАН, першу з акцій протесту проти підвищення тарифів профспілки планують провести 22 вересня.