Об’єднання профспілок Харківської області планує масові акції протесту проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, громадський транспорт, зв’язок та інші види послуг.

Як сказав в інтерв’ю кореспонденту УНІАН заступник голови ОПХО Анатолій ШЕВЧУК, “профспілки розуміють складнощі у цих сферах, але виступають категорично проти різкого підвищення тарифів у 2,6-2,8 раза без введення упереджувальних форм захисту людей”. За його словами, на сьогодні, коли механізми соціального захисту населення не досконалі, і в Харківській області отримують субсидії лише 2,4% громадян, підвищення тарифів стане сильним ударом по добробуту і достатку людей, “призведе до зубожіння”.

При цьому А.ШЕВЧУК зазначив, що після запропонованого місцевою владою рівня підвищення тарифів повне утримання 1-кімнатної квартири, зокрема, в опалювальний сезон, обходитиметься в 256 грн., “що в 2,8 раза більше від нинішнього” , 2-кімнатної – в 463 грн., а 3-кімнатної – в 659 грн. “ І це в той час, - наголосив він, - коли мінімальна зарплата в Харківській області сьогодні становить лише 375 грн., а прожитковий мінімум для працюючих – 496 грн. Керівництво профспілок вважає, що за таких обставини “значна частина населення буде не в змозі нести такий тягар”, і це спричинить велику соціальну напругу в регіоні.

Відео дня

А.ШЕВЧУК зауважив, що профспілки підтримають поступове і вмотивоване підвищення тарифів у “розумних масштабах”, проте “влада не надала профспілкам розрахунків тарифів, все проводилося кулуарно, закрито”, і керівництво ОПХО найближчими днями планує зустрітися з керівниками міста й області для обговорення ситуації.

“Ні в кого не має бути сумніву, що профспілки чітко і принципово відстоюватимуть інтереси людей і будуть іди до кінця задля досягнення цієї мети, - сказав А.ШЕВЧУК.

Він повідомив, що перша акція протесту запланована на 22 вересня, а масштаби і форми її проведення будуть визначені згодом залежно від результатів переговорів з владою.