13-22 жовтня 2006 року у Києві відбудеться 53тя міжнародна сесія Європейського молодіжного парламенту.

Вперше за 18 років існування ЄМП сесію прийматиме країна, яка не є ані членом Євросоюзу, ані кандидатом на вступ до співдружності. Результати тендеру на проведення сесії, оголошені в березні 2005 року правлінням Європейського молодіжного парламенту, було остаточно затверджено в серпні 2006 року, коли проект отримав 70% фінансування. Беручи до уваги професійність роботи українського комітету ЄМП та вагомий внесок організації у розвиток ЄМП в Східній Європі, а також з міркувань підтримки демократичних перетворень в Україні, міжнародне правління прийняло рішення про проведення 53ї сесії в Києві восени 2006 р.

В засіданні візьмуть участь близько 300 молодих людей віком 16-22 років з 30 країн Європи. Впродовж 10 днів вони працюватимуть у складі міжнародних комітетів, структура і загальна спрямованість яких відповідає аналогічним позиціям комітетів Європейського парламенту. Теми, які обговорюватимуться на сесії, торкатимуться таких важливих для України питань, як російсько-німецький проект Балтійського газопроводу, боротьба з епідемією ВІЛ/СНІД, захист прав шукачів притулку та нелегальних мігрантів тощо.

Відео дня

Вперше міжнародна сесія матиме спеціальну додаткову програму, яка стосуватиметься захисту прав людини. Це означає, що делегати окрім підготовки до роботи в комітетах, повинні також здійснити невелике дослідження з історії порушень прав людини та підготуватися до зустрічі зі свідками часу – українцями – жертвами війни. Партнерами програми є Берлінський інститут з прав людини та Національний фонд Взаєморозуміння та Примирення.

Учасники сесії пройшли складну багаторівневу процедуру відбору до делегації у своїх країнах. Потенційно – це люди, які прийматимуть стратегічні для Європейського Союзу рішення через 10-15 років. Вже зараз серед колишніх делегатів до міжнародних сесій ЄМП – віце-президент Бельгії Фрея Ван дер Бош та Крістіан Готшальк, радник Прем’єр-міністра Франції впродовж 2002-2005 років.

Від початку заснування ЄМП у 1987 році міжнародні сесії завжди підтримуються високопосадовцями країн, у яких вони відбуваються, а також королівськими родинами Європи. На думку Тоні Блера, Прем’єр-міністра Великої Британії, “Життєво необхідно, щоби молоді люди були активно залучені до дебатів щодо майбутнього Європейського Союзу. Можна з впевненістю сказати, що Європейський молодіжний парламент надає ефективну і вкрай важливу платформу для такого обміну думками”. Наразі почесними патронами Європейського молодіжного парламенту є Генеральний секретар Ради Європи, п.Террі Девіс, та Президент Європейського Парламенту, п. Хосеп Боррель Фонтеллес. 51-а міжнародна сесія у Парижі відбулася за сприяння президента Французької Республіки п. Жака Ширака, а 52-у міжнародну сесію підтримала президент Латвійської республіки п. Вайра Віке-Фрейберґа. Вже відомо, що 54-е міжнародне засідання у Потсдамі, яке відбудеться 2007 року, патронуватиме Канцлер Федеративної Республіки Німеччина п. Ангела Меркель.

53-тю міжнародну сесію Європейського молодіжного парламенту в Києві підтримують:

Борис Тарасюк, Міністр закордонних справ України, Юрій Павленко, Міністр України у справах молоді та спорту, Володимир Литвин, Віце-президент НАН України, Ієн Боуг, Голова представництва Європейської Комiсiї в Українi, Марек Сівець, Голова делегації Європейського парламенту по співпраці з Україною, Ральф-Рене Вайнгартнер, Голова Директорату у справах молоді і спорту Ради Європи, Руслана Лижичко, народний депутат України та Посол доброї волі ЮНІСЕФ.

 

Проведення сесії є можливим завдяки фінансовій та інформаційній підтримці Ради Європи, Представництва Європейської комісії в Україні, Міжнародного фонду «Пам`ять, відповідальність і майбутнє», Фундації Heinz- Schwarzkopf, Міністерства закордонних справ Німеччини, Міністерства у справах молоді та спорту, Відділу зв’язків з громадськістю посольства США, Посольства Королівства Нідерландів, Посольства Великобританії, компанії Коніка-Мінолта Україна та консалтингової компанії CFC Consulting.

ЄМП-Україна запрошує до партнерства у проведенні міжнародної сесії комерційні компанії, неурядові та урядові структури, засоби масової інформації та приватних осіб. А також заохочує усі неурядові організації, які займаються євроінтеграційними питаннями, до участі в організації сесії. Цим ЄМП-Україна підтверджує своє бажання створити платформу для плідної та успішної співпраці усіх проєвропейських молодіжних НУО в Україні.

Прес конференція з приводу сесії відбудеться 7 вересня 2006 року о 10.00 год в приміщенні інформаційного агентства УНІАН.

До прес-конференції з виступом запрошені:

Ігор Дір, в.о. голови Департаменту Євро інтеграції МЗС України;

Олександра Андрусик, Президент ММГО „Європейський молодіжний парламент – Україна”;

Олександр Ярема, голова департаменту співпраці з громадськими молодіжними організаціями Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Геннадій Курочка, постійний експерт робочої групи з іміджевої політики консультативної ради з питань залучення іноземних інвестицій при президенті України

Акредитуватися до участі у прес-конференції можна за телефоном (067) 718-78-04 та адресою: info@eyp-ua.org,  Контактна особа: Оксана Андрусяк