Затриманому в Одесі в липні цього року громадянину Російської Федерації Султанбеку АЙДАМІРОВУ обрано запобіжний захід – утримання під вартою.

Як повідомив УНІАН його адвокат Валерій МАНУШИН, відповідне рішення, датоване 2 вересня 2006 року оголошено вчора Приморським районним судом міста Одеса. За словами адвоката, щодо його підзахисного обраний запобіжний захід – «утримання під вартою безстрокове до вирішення питання про екстрадицію» (до Росії – УНІАН). У той же час В.МАНУШИН зазначив, що завтра подаватиме на дане рішення апеляційну скаргу, оскільки вважає його необгрунтованим. Він також сказав, що готує позовну заяву в суд на висновок співробітника УМВС України в Одеській області Н.ПАНЧЕНКА про те, що згідно з перевіркою С.АЙДАМІРОВ не є громадянином України. Проте, сьогодні у відеозверненні до журналістів, продемонстрованому на прес-конференції в УНІАН, В.МАНУШИН зазначив, що С.АЙДАМІРОВ у 1992 році в Одесі отримав паспорт зразка СРСР, який на той момент давав власникам паспорта, які проживають на території України автоматично вважатися громадянами України.

Адвокат С.АЙДАМІРОВА переконаний, що співробітник правоохоронних органів не в повному обсязі провів перевірку щодо отримання С.АЙДАМІРОВИМ українського громадянства. В.МАНУШИН у розмові з кореспондентом УНІАН також звернув увагу на той факт, що в 1996 році його підзахисний проходив службу в полку патрульно-постової служби МВС України, а, як відомо, зазначив адвокат, не громадяни України не мають права бути прийнятими до органів внутрішніх справ України.

Відео дня

На прес-конференції також журналістам були надані копії звернення В.МАНУШИНА до міністра внутрішніх справ України Юрія ЛУЦЕНКА. В цій заяві адвокат просить міністра провести службове розслідування за фактом незаконних дій начальника УБОЗ МВС України в Одеській області Євгена КОРНІШЕВА й притягти останнього до відповідальності за порушення закону про адвокатуру. Крім цього він просить Ю.ЛУЦЕНКА забезпечити собі й членам своєї родини безпеку від посягань на життя й здоров`я з боку Є.КОРНІШЕВА й підлеглих йому осіб.

Свої претензії адвокат пояснює, зокрема, тим, що затримання С.АЙДАМІРОВА пройшло з порушенням законодавчих норм. Зокрема, йому не було роз`яснено право на захист, положення законодавства про неприпустимість екстрадиції громадян України і осіб постійно проживаючих в Україні, не надано побачення з адвокатом. Крім того, під час затримання С.АЙДАМІРОВА належним чином не були оформлені вилучені в нього золоті вироби, а саме браслет вартістю 25 тис. євро і золотий ланцюжок вартістю 5 тис. доларів. Вилучення всіх цих речей, як зазначив адвокат, було оформлене відповідно до законодавства тільки після скарги С.АЙДАМІРОВА.

У той же час адвокат зазначає, що Є.КОРНІШЕВ 1 вересня 2006 року в приміщенні Приморського районного суду Одеси «у присутності інших співробітників УБОЗ загрожував йому порушенням проти нього кримінальної справи за підробку документів і арештом». Крім цього Є.КОРНІШЕВ відібрав у адвоката оригінал документа, що свідчить про прописку С.АЙДАМІРОВА в Одеській області, а при спробі В.МАНУШИНИМ повернути документ, відштовхнув його і передав папери своїм підлеглим.

У свою чергу присутні на прес-конференції керівники громадської організації Інститут «Республіка» Володимир ЧЕМЕРИС і керівник міжнародного інформаційно-аналітичного агентства «Європейська хвиля» Олег КУБАХ заявили, що зі свого боку вважають дії співробітників правоохоронних органів щодо С.АЙДАМІРОВА грубим порушенням прав людини. При цьому В.ЧЕМЕРИС, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив: «у нас достатньо підстав вважати, що він (С.АЙДАМІРОВ – УНІАН) є громадянином України». У зв`язку з цим і В.ЧЕМЕРИС і О.КУБАХ у свою чергу звертаються до керівництва МВС України, а також Генеральної прокуратури провести службове розслідування щодо дій співробітників Одеського УБОЗ, а також належним чином перевірити громадянство С.АЙДАМІРОВА.

Як повідомляв УНІАН, уродженець Грозненського району РФ С.АЙДАМІРОВ був затриманий працівниками міліції 1 серпня поточного року в Одеській області, оскільки розшукувався російськими правоохоронцями за скоєння особливо небезпечних злочинів на території РФ. Зловмисник намагався сховатися в Україні, використовуючи 4 фальшивих паспорти, й проживав під ім`ям Сергія ЗІНОВ’ЄВА. 30 серпня його було звільнено - закінчився термін утримання під вартою. А МВС РФ, добиваючись екстрадиції затриманого, своєчасно не надало документальних підтверджень причетності С.АЙДАМІРОВА до інкримінованих злочинів і підтвердження громадянства. Крім того, його адвокати надали Печерському райсуду Києва, що розглядав справу про екстрадицію, докази, що С.АЙДАМІРОВ є громадянином України і тому не може бути екстрадований в Російську Федерацію.

Тільки 31 серпня, заявив в інтерв`ю УНІАН начальник УБОЗ Одеського облУВС Є.КОРНІШЕВ, одеська міліція отримала з РФ документальні підтвердження причетності С.АЙДАМІРОВА до скоєння ряду злочинів на території Росії, а також підтвердження його російського громадянства. І повторно затримала С.АЙДАМІРОВА. Документи передали на розгляд Приморського райсуду Одеси.

1 вересня суддя Приморського райсуду Одеси Юрій КУШНІРЕНКО ухвалив рішення звільнити з-під варти С.АЙДАМІРОВА. Вердикт про відмову в екстрадиції С.АЙДАМІРОВА до Росії винесено на підставі того, що МВС РФ, на думку суду, не надало переконливих документів про причетність С.АЙДАМІРОВА до скоєння злочинів, а також про його російське громадянство.

Разом із тим, суддя Ю.КУШНІРЕНКО визнав переконливими докази, наведені адвокатом С.АЙДАМІРОВА, про наявність у підсудного українського громадянства. З урахуванням цієї обставини, здійснити екстрадицію неможливо.

С.АЙДАМІРОВ прибув в Україну після того, як одним із районних судів Москви йому було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою за організацію викрадення віце-президента Національної асоціації професійного гольфу. "За його життя зловмисник вимагав і отримав 1,5 млн. дол. Платіжне доручення про переказ грошей потерпілий підписав під дулом пістолета ", - зазначили в Департаменті зв`язків з громадськістю МВС.

За скоєні в Росії злочини С.АЙДАМІРОВУ загрожує до 15 років позбавлення волі. Під час затримання у С.АЙДАМІРОВА було вилучено підроблене посвідчення полковника української розвідки.