Міжнародна громадська організація зі статусом учасника Ради Європи “Міжнародна антитерористична єдність” звернулася до Президента України Віктора ЮЩЕНКА про присвоєння посмертно звання Героя України підписанту Акту капітуляції Японії у Другій Світовій війні, українцю Кузьмі Дерев’янку.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління МАЄ Олександр ДІЧЕК.

За його словами, в ці дні світова громадськість відзначає 61-шу річницю підписання цього документу. Він повідомив, що 2 вересня 1945 року на американському лінкорі Місурі”, який стояв в Токійській затоці, К.Дерев’янко від імені СРСР підписав цей Акт.

Відео дня

Доктор історичних наук, професор, заслужений діяч освіти України Володимир ШЕВЧЕНКО повідомив на прес-конференції, що з такими пропозиціями до керівництва держави вже зверталася група відомих діячів, серед яких академіки Іван ДЗЮБА, Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, Борис ОЛІЙНИК. З аналогічним проханням в липні 2005 року звертався до Президента України і тодішній голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН, але це питання так і не було вирішено. Крім того, за словами В.ШЕВЧЕНКА, Черкаська обласна державна адміністрація (К.Дерев’янко народився 14 листопада 1904 року в селі Косенівка Уманського району Черкаської області - УНІАН) звернулася з такою ж пропозицією до Президента України. Водночас професор підкреслив, що на сьогодні “великого поступу немає” щодо вшанування пам’яті відомого українця в нашій державі.

У свою чергу кандидат економічних наук Лариса ТРОХИМЕНКО, яка написала книгу про генерала К.Дерев’янка, зазначила, що через декілька тижнів після атомного бомбардування японських міст Хіросіми та Нагасакі, генерал відвідав ці міста, описав ситуацію та зробив фотографії, доповівши про це особисто Йосипу Сталіну та найвищому державному керівництву СРСР.