Цього року вузи Харкова відкрили 11 нових спеціальностей.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, за словами заступника голови облдержадміністрації Людмили БЄЛОВОЇ, введення нових спеціальностей реалізується з метою якнайповнішого задоволення потреб населення у здобутті вищої освіти. Сьогодні в регіоні поширюється ринок освітніх послуг: відкриваються нові спеціальності, громадянам надається можливість навчатися за подвійними спеціальностями, за різними спеціальностями водночас у двох вищих навчальних закладах.

За інформацією Л.БЄЛОВОЇ, сьогодні на Харківщині підготовка фахівців у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації державної та комунальної форми власності здійснюється за 360 різними спеціальностями.

Відео дня

На цей час на денну форму навчання ВНЗ І-ІV рівнів акредитації зараховано 30 тисяч 792 особи, з них на місця державного замовлення 21 тис. 264 особи (69,1%), у тому числі :  842 особи - за результатами зовнішнього тестування, 17 тис. 673 особи - за результатами внутрішнього тестування.

Порівняно з минулим роком у ВНЗ I-IV рівнів акредитації на 404 місця збільшилося державне замовлення, загальний ліцензований обсяг становить 58 тис. 154 особи та збільшився на 5 тис. 223 особи.

Конкурс серед претендентів, які бажають навчатися за кошти державного бюджету по Харківському вузівському регіону, у середньому становить 2,95.

З метою здійснення контролю за відповідністю освітнього рівня випускників вимогам навчальних програм у 36 вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації проведена державна підсумкова атестація студентів з предметів загальноосвітньої підготовки ВНЗ, які здійснюють підготовку фахівців на основі базової загальної середньої освіти.

Л.БЄЛОВА поінформувала, що у 2006 році випущено 25 тис. 922 фахівців з вищою освітою денної форми навчання, у т.ч. 16 тис. 322 чоловік навчались за кошти бюджетів різних рівнів. З них отримали направлення на роботу 15 тис. 528 фахівців. Це становить 95,1% від загальної кількості випускників, які навчалися за рахунок державного бюджету. Всі 168 сиріт-випускників працевлаштовані або продовжують навчання.

У 2006 році на І курс ВНЗ І-ІV рівнів акредитації зараховано 361 дитину-сироту та дітей, позбавлених батьківського піклування, в т.ч. 63 випускники Харківських шкіл-інтернатів.