З 1 жовтня 2006 р. в Україні вводяться державні норми – ДСТУ, - що регламентують виробництво сухих будівельних сумішей (СБС). Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент Української асоціації виробників сухих будівельних сумішей Петро АЙЗМАН.

На думку головного технолога компанії «Фомальгаут-Полімін» Вадима ГОНЧАРА, що взяв участь в прес-конференції, «основний ефект від нових норм - це уніфікація продукції різних виробників, зведення її в загальну систему».

Сьогодні, за словами В.ГОНЧАРА, кожен виробник СБС випускає їх, виходячи з власного розуміння того, якою повинна бути якість тієї або іншої групи сумішей. Як зазначає експерт, для позначення одного і того ж типу суміші виробники використовують різні найменуваннями. Так, суміш для вирівнювання підлоги може називатися суміш, що самовирівнюється, “нівелір підлога” або “самоналивна підлога”.

Відео дня

«При цьому проектні і будівельні компанії в своїй документації вказують не призначення суміші, а конкретну марку виробника, з якою звикли працювати. Вибір іншої суміші серед великої кількості пропозицій був неможливий без копітких порівняльних випробувань. Після введення ДСТУ можна прогнозувати, що клієнтам стане легше орієнтуватися, підбираючи кращий варіант за ціною і властивостями. Це спричинить загострення конкуренції на ринку, від якої, в решті решт, виграє споживач», - пояснив В.ГОНЧАР.

У свою чергу, П.АЙЗМАН зазначив, що СБС є для України досить новою продукцією, яка не регулювалася радянськими ДОСТами. «В результаті, потужна галузь промисловості, що нараховує близько 120 різних підприємств, донині працювала без державного нормативного документа», - підкреслив П.АЙЗМАН.

За його словами, ДСТУ був розроблений в НДІ будівельних конструкцій (НДІБК) і НДІ будівельних матеріалів і виробів (НДІБМВ) за участю Асоціації виробників сухих будівельних сумішей України. ДСТУ затверджені Міністерством будівництва і архітектури України.

Директор з продажу компанії «Фомальгаут-Полімін» Сергій БУДНИКОВ переконаний, що введення ДСТУ дасть можливість припинити ввезення СБС до України без сплати мита. «Зараз імпортери ввозять готові СБС з-за кордону під виглядом сировини, не сплачуючи при цьому мито, в результаті до 15% ринку гіпсових сумішей є сьогодні нелегальним».

За даними С.БУДНИКОВА, Державна митна служба не могла стягувати мито, оскільки СБС не мали свого коду. «Таким чином, “сірі” імпортери не платять в скарбницю і демпінгують на ринку, заважаючи розвиватися українським виробникам», - сказав С.БУДНИКОВ.

Як повідомив П.АЙЗМАН, з 1 жовтня на упаковці СБС вводиться обов`язковий код, за яким можна буде визначити область застосування, склад, основні характеристики продукції. Згідно з новими нормами, всі СБС поділяються на 10 видів: штукатурні, клейові, ремонтні, реставраційні, гідроізоляційні, призначені для облаштування підлоги, кладки, суміші для анкерування, для розшивання швів і шпаклювальні склади. Всі вони, у свою чергу, об`єднують 35 дрібніших груп. При цьому, за його словами, ДСТУ - це відкритий документ, на відміну від внутрішніх технічних умов компаній-виробників СБС.

Контроль над дотриманням норм здійснюватиме Укрметртестстандарт (Всеукраїнський Державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації і захисту прав споживачів). У разі порушення виробником вимог ДСТУ, Укрметртестстандарт матиме право накласти санкції - від штрафу до заборони виробництва або реалізації всього асортименту продукції, випущеної з порушеннями.

Виробникам буде дано 2 місяці з моменту введення ДСТУ для адаптації виробництва. Після цього, щоб продавати продукцію в роздробі виробник буде зобов`язаний надати на кожну партію продукції документ, який підтверджує її відповідність вимогам ДСТУ.

В.ГОНЧАР вважає, що введення уніфікованих вимог може створити складнощі в роботі дрібних виробників, які орієнтуються на дешевий і низькоякісний продукт. Водночас, на його думку, в ДСТУ немає вимог, недосяжних для підприємств, що володіють певним рівнем культури виробництва.

«Якщо говорити про компанію «Фомальгаут-Полімін», то на її роботі введення нових норм кардинально не позначиться. Єдине - зросте обсяг роботи з контролю над параметрами, які раніше не враховувалися», - підсумував В.ГОНЧАР.

Як повідомляв УНІАН, ініціатором розробки і упровадження ДСТУ для сухих будівельних сумішей, стала Асоціація виробників СБС України, яка об`єднує 8 найбільших компаній з сукупною часткою на українському ринку до 80%. Обсяг українського ринку СБС оцінюється в 600 млн. грн. (за підсумками 2005 р.).