Партія відродження села (ПВС) вимагає прийняти ряд законів, які повинні сформувати сприятливу для села законодавчу базу. Про це сьогодні розповів журналістам голова Партії відродження села Іван ТОМИЧ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, «нас відділяють 120 днів від того періоду, 1 січня 2007 року, коли буде запущений механізм ринку землі... Поки не прийнято цілий ряд законів. Ми повинні все зробити, щоб земля не опинилася в руках лише декількох власників. Для цього ми вимагаємо ухвалення Земельного кадастру, який би дійсно був маленькою селянською конституцією, який прояснив би всі чорні плями, що стосуються земель сільськогосподарського і несільскогосподарського призначення».

Крім того, І.ТОМИЧ повідомив, що необхідно прийняти закон про сільські товариства регулювання обороту земель сільськогосподарського призначення. «Досвід європейських країн показує, що якщо не передавати значну частину повноважень сільським громадам щодо врегулювання земельних питань, питання, які приймаються центром, ніколи не будуть ефективними і результативними», - зазначив лідер ПВС.

Відео дня

Крім того, ПВС ініціює ухвалення закону «Про державний земельний (іпотечний) банк», який буде направлений на розвиток іпотечного кредитування сільського господарства, створення умов для функціонування ринку нерухомості.

Також необхідний закон «Про ринок землі». Останній має визначити правові, організаційні і економічні основи забезпечення розвитку і функціонування ринку землі.

І.ТОМИЧ повідомив, що дуже важливо «прийняти зрозумілу податкову політику. Якщо не буде збережена хоча б діюча податкова політика, то український селянин втратить 3 млрд. грн.», - сказав він.

ПВС вважає, що необхідно прийняти єдиний земельний податок, оскільки селянин не здатний сплатити ПДВ, податок з прибутку і відрахування до Пенсійного фонду.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня 2004 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2007 року, прийнявши закон «Про внесення змін до земельного кодексу України».