30 серпня 2006 року Контакт: Мирослава Андрущенко, mandrushchenko@aed.org

Проект СМАРТ Академії сприяння освіті США підсумовує результати своєї діяльності в Україні з впровадження та  підтримки ефективних програм профілактики ВІЛ/СНІДу та навчання у виробничому середовищі, а також акцентує увагу на перспективах та ресурсах продовження такої діяльності в Україні після завершення донорського фінансування.

Глобальна епідемія СНІДу — одна з найбільших проблем, що нині стоять перед людством. Вона давно вийшла за межі суто медичної проблеми і перетворилась на проблему всього суспільства. Розповсюдження інфекції створює загрозу економічній безпеці й розвитку країн, адже скорочення ринку праці й споживчого ринку, збільшення видатків на лікування призводять до зменшення продуктивності праці, прибутків підприємств і внутрішнього валового продукту країн. Епідемія охоплює здебільшого працездатне населення (понад 80 % від загальної кількості ВІЛ-позитивних), що призводить до втрати кадрів, дезорганізації виробничого процесу, збільшення витрат на лікування теперішнього персоналу й навчання нового, посилює пенсійний тиск на працездатне населення.  Недавній прогноз соціально-економічного розвитку України визначив середньотривалі макроекономічні наслідки впливу епідемії ВІЛ/СНІДу станом на 2014 рік порівняно з очікуваними показниками за відсутності епідемії СНІДу, зокрема: падіння рівня валового внутрішнього продукту на 6 %; зниження загального добробуту на 8 %, тощо.

Відео дня

Проект СМАРТ був  першим в Україні, який поставив питання профілактики ВІЛ/СНІДу на робочих місцях, не просто в плані розповсюдження серед працівників підприємств інформаційних буклетів чи проведення освітніх лекцій і презентацій, а в плані цілісного стратегічного підходу – сприяння виробленню політики кожного окремого підприємства стосовно профілактики ВІЛ/СНІДу і поетапних програмних заходів втілення її як в рамках конкретного підприємства, так і великих об’єднань, наприклад галузевих профспілок. В результаті діяльності проекту понад 30 підприємств в Україні провадять діяльність у цьому напрямі, кращі з них були відзначені на двох Всеукраїнських конкурсах, які проект СМАРТ провадив спільно з Міністерством праці та соціальної політики України.

Особлива увага на прес-конференцї акцентується на перспективах продовження діяльності з профілактики ВІЛ/СНІДу на підприємствах після завершення фінансування з боку Міністерства праці США, за рахунок внутрішніх ресурсів підприємств, національної мережі тренерів, тощо.

Також виступаючі на прес-конференції прагнуть за мету привернути увагу суспільства до проблеми ВІЛ/СНІДу як проблеми не лише замкнутих суспільних груп, а такої, що стосується суспільства в цілому, адже на жаль, нині ні держава, ні більшість громадських організацій, що працюють у цій царині, не вважають її гідною уваги, зокрема проблема профілактичних заходів для представників професій найбільшого ризику (медики, транспортна галузь) практично не була включена до заявки від України до Глобального фонду щодо фінансування на найближчі роки.

До участі у прес-конференції запрошені представники Міністерства праці США, Міністерства праці та соціальної політики України, Федерації профспілок України, Коаліції ВІЛ-сервісних організацій представник однієї з найуспішніших організацій, що впроваджують програми профілактики ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі – Профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

Проект СМАРТ (від англ. SMARTWork – спільне стратегічне управління заходами боротьби зі СНІДом на робочих місцях) є навчально-профілактичним проектом, спрямованим на запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі. Даний проект втілюється в шести країнах світу, і фінансується Міністерством праці США. В Україні проект діє з  2002 року по вересень 2006. Його діяльність полягає в укріпленні стратегічного партнерства між урядом, підприємствами, профспілками й недержавними організаціями для втілення політики та створення програм профілактики ВІЛ/СНІДу, навчання, догляду та підтримки ВІЛ-позитивних працівників