У Харкові почалися проблеми з гарячим водопостачанням. КП "Харківські теплові мережі" 31 липня повідомило, що гаряча вода в Харкові буде подаватися лише на вихідних. Причина - великий борг ХТМ "Нафтогазу України". Але вже 2 серпня міський голова Харкова Михайло Добкін заявив журналістам, що в більшості будинків гаряча вода з`явиться, її не буде лише там, де ведуться планові ремонтні роботи.

Він розповів, що з керівництвом ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" проводилися переговори про те, що компанія  не буде поки що відключати ХТМ від газопостачання. М.Добкін заявив, що багатомільйонний борг харківських тепломереж (близько 150 млн.грн.)  - не борг харків`ян, а наслідок триразового підвищення ціни газу для  комунальних підприємств на протязі одного року. Про подробиці переговорів з ДК "Газ України" мер не повідомив, зазначивши, що "до початку опалювального сезону особливих проблем з забезпеченням Харкова гарячою водою не буде".

В той же час заступник голови облдержадміністрації Олег Шаповалов заявив, що проблема наявності гарячої води, а згодом – і тепла в будинках харків’ян, існуватиме доки міська влада не приведе тарифи до економічно обґрунтованого рівня і не погасить заборгованість перед газопостачальними підприємствами.

Відео дня

На початку серпня планувалося оголосити розмір нових тарифів на теплопостачання та гарячу воду. Але сьогодні мер Харкова заявив, що нові тарифи будуть введені лише після того, як буде передбачена компенсація за їх підвищення соціально незахищеним громадянам і погашений борг ХТМ. "Доки уряд не втрутиться в цю ситуацію і не повернеться обличчям до свого народу, місцева влада давити на населення не буде," - сказав М.Добкін. За його словами, до економічно обґрунтованого рівня тарифи треба підвищувати втричі. 

За даним прес-служби Харківської міськради, КП “Харківські теплові мережі” обслуговує 3930 житлових будинків, у 2580 з яких планується сьогодні включити гарячу воду, 1242 будинки не мають гарячої води у зв`язку з плановими профілактичними роботами на тепломережах, пов`язаних з підготовкою до опалювального сезону,  108 будинків відключено від гарячої води у зв`язку з роботами по усуненню аварій на теплотрасі.

Харків`яни сплачують за тепло 99 коп. за 1 м.кв., за гарячу воду - 10,92 грн. на людину в місяць.