Надходження іноземних інвестицій до Харкова в першому півріччі скоротилося вдвічі у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив журналістам 28 липня голова постійної комісії з міжнародного співробітництва та інвестицій Харківської міськради Сергій Сьомочкін.

За його словами, місто отримало в цьому році лише 13 млн. дол. прямих інвестицій. На кожного харків`янина доводиться 190 дол. інвестицій в рік, тоді як в Європі цей показник складає від 500 до 1000 євро. На думку С.Сьомочкіна, в Харкові склалася критична ситуація в інвестиційній сфері. Харків знаходиться всього лише на 5 місці в Україні за інвестиційною привабливістю, а це не відповідає дійсному потенціалу міста. Він вважає, що Харків повинен бути другим після столиці. Для цього необхідно використовувати вигоди  від географічного розташування регіону, що межує з Росією. За словами депутата, іноземні інвестори не будуть вкладати кошти в розвиток Харкова доки в місті не буде розроблена єдина нормативно-правова база, до якої ввійдуть єдині правила забудови міста, а також доки не почнеться проведення відкритих тендерів. Складність також у тому, що Харків не має достатніх презентаційних матеріалів, які містили б інформацію про можливі цікаві проекти та програми, що працюють у місті.

Інша проблема у відсутності належної інфраструктури. За словами С.Сьомочкіна, "якщо ми хочемо орієнтуватися на Європу, то повинні зрозуміти, що в нас немає для цього елементарного: доріг, аеропорту, готелів".

Відео дня