Редактор херсонської обласної газети «Наша Україна» Володимир КОСЮК закликає центральні засоби масової інформації звернути увагу на стан свободи слова в регіонах.

Про це В.КОСЮК заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

«У Херсонській області діє тільки стара Спілка журналістів, яку очолює голова обласної телекомпанії - дуже обережна людина. Туди немає сенсу звертатися. Необхідна така професійна спілка, яка б захищала журналістів на регіональному рівні», - сказав В.КОСЮК.

Відео дня

Журналіст також висловив стурбованість у зв`язку з рішенням Херсонської обласної ради про створення комунального підприємства «Центр електронного самоврядування», статут якого передбачає продаж інформації засобам масової інформації.

В.КОСЮК заявив, що місцева влада чинить тиск на газету «Наша Україна», журналістів і на нього як редактора видання. «Спочатку мені представник Партії регіонів пропонував гроші за припинення випуску газети. Зараз погрожують», - пояснив він.

Редактор газети «Наша Україна» повідомив, що звернувся в обласну прокуратуру із заявою про захист у зв`язку із загрозами, висловленими головою Херсонської облради Володимиром ДЕМЬОХІНИМ і співробітником організаційного відділу облради Андрієм ВИНОГРАДОВИМ. В.КОСЮК у заяві прокурору, зокрема, написав, що «вважає слова А.ВИНОГРАДОВА прямою загрозою йому та його сім`ї, а заяви В.ДЕМЬОХІНА на прес-конференції - підтвердженням того, що саме він доручив підлеглому мені загрожувати».

Як повідомляв УНІАН, 21 липня В.ДЕМЬОХІН на прес-конференції для херсонських журналістів заявив, що деяким представникам преси треба «врізати». В.ДЕМЬОХІН сказав це у відповідь на прохання редактора обласної газети «Наша Україна» В.КОСЮКА пояснити, чому йому погрожував представник апарату облради. За словами В.КОСЮКА, працівник організаційного відділу апарату облради два дні тому запитав його: «Чому ви так погано пишете про ДЕМЬОХІНА? Він у минулому полковник, може неадекватно зреагувати на критичні матеріали щодо себе. Чи не боїтеся ви?» (Газета «Наша Україна», орган обласної партійної організації Народний Союз «Наша Україна», під час передвиборної компанії й останнім часом розміщувала багато критичних матеріалів про політичну діяльність обласної організації Партії регіонів у цілому й В.ДЕМЬОХІНА, зокрема – УНІАН).

Відповідаючи В.КОСЮКУ, В.ДЕМЬОХІН сказав журналістам: “Не хвилюйтеся. Я на всі публікації завжди реагую адекватно, й до рукоприкладства справа не дійде. Хоча, коли читаєш деякі публікації, розумієш, що деяким журналістам треба “врізати”.

Також голова облради побажав присутнім бути об`єктивнішими.