Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій закликають державних, політичних та громадських діячів не перетворювати мовне питання на предмет протистояння та висловлюють занепокоєння загрозою сепаратизму.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне звернення до українського народу сьогодні на прес-конференції в УНІАН оприлюднив ігумен, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (ЗОРЯ).

“Ми, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій глибоко занепокоєні суспільною напругою, що виникла навколо таких важливих питань життя нашої держави, як функціонування мов та загроза сепаратизму”, - йдеться у зверненні.

Відео дня

“Мова – це дар Бога людям. Її покликання – єднати, а не розділяти людей, допомагати взаємному порозумінню, а не сіяти ворожнечу. Переконані, що в нашій державі не повинно мати місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але й закріплено обов’язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов. Тому закликаємо державних, політичних і громадських діячів всіх рівнів додержуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його розв’язання ворожнечу й ненависть, пам’ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але й перед Богом”, - підкреслюється в зверненні.

Євстратій також наголосив, що так само відповідально потрібно поставитися і до питання сепаратизму, який становить загрозу незалежності й суверенітету нашої держави.

“Ми – сини і доньки єдиного українського народу, у нас одна держава – Україна. Тому не можна протиставляти одну частину нашої Батьківщини іншим, не можна ділити Україну і її народ – це зло, від якого користі не здобуде ніхто, а нещастя зазнають всі”, - зазначається у зверненні Ради Церков до політиків.

“Ми – керівники різних Церков та релігійних організацій. Наші конфесії різними мовами й по-різному прославляють Бога та здійснюють своє служіння. Між нами відбуваються дискусії і ми по-різному ставимося до багатьох питань. Але заради спільного блага, заради єдності українського народу, задля забезпечення прав і свобод кожного, хто живе в Україні, ми знаходимо порозуміння та спільно працюємо на благо нашої Батьківщини, до чого закликаємо і всіх наших співгромадян”, - сказано у документі.

За словами Евстратія, історія довела, що у громадянських конфліктах немає переможців, а переможеним стає весь народ. Він зауважив, що саме тому Рада Церков закликає весь український народ, без розрізнення на Схід і Захід, Центр, Північ і Південь до порозуміння та співпраці, до злагоди, єднання і консолідації у розбудові нашого спільного дому – України.

Документ підписали Предстоятель УПЦ (КП), Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет; Предстоятель УПЦ, митрополит Київський і всієї України Володимир; Верховний Архієпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Любомир (ГУЗАР); заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, єпископ Маркіян ТРОФИМ’ЯК; Президент Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн баптистів В’ячеслав НЕСТЕРУК; Єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло ПАНОЧКА; Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід ПАДУН; Єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав ГОРПИНЧУК; Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь РАЙЧИНЕЦЬ; президент Українського Біблійного Товариства Анатолій ГЛУХОВСЬКИЙ; муфтій Духовного управління мусульман Криму Аблаєв ЕМІРАЛІ та Головний рабин м. Києва та України Якоб Дов Блайх.