«Укрпошта» і «Дельта Банк» з 1 серпня приступають до реалізації спільного проекту «Кредит на пошті» - надання споживчих кредитів у поштових відділеннях. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор Державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» Ігор КРАВЕЦЬ.

За його словами, цьому передувало підписання «Укрпоштою» і «Дельта Банком» Генеральної угоди про надання кредитів через відділення поштового зв`язку.

І.КРАВЕЦЬ пояснив, що з 1 серпня від імені «Дельта Банку» в Києві на основі 50 поштових відділень «Укрпошти» створюється пілотна зона з надання таких послуг. За його словами, «два місяці проект працюватиме в дослідному режимі, і якщо проект виявиться цікавим, розвиватимемо його далі».

Відео дня

Він також наголосив, що на розвиток цього проекту не «витрачено ані копійки державних коштів» - «Дельта Банк» профінансував всі витрати, пов`язані з розгортанням робочих місць, зв`язку, навчанням та ін.

За словами голови ради директорів «Дельта Банку» Миколи ЛАГУНА, банк інвестував у даний проект вже декілька сотень тисяч доларів, а загальні плановані інвестиції в проект «Кредит на пошті» становитимуть 5 млн. дол.

М.ЛАГУН відзначив, що до кінця цього року у відділеннях «Укрпошти» планується відкрити 350 точок обслуговування населення у всіх регіонах України. «Дельта Банк» має намір до кінця цього року видати населенню кредитів на суму більш як 100 млн. грн.», - заявив М.ЛАГУН. При цьому він додав, що до кінця 2007 року кількість точок обслуговування в «Укрпошті» зросте до півтори тисячі, і банк розраховує видати кредитів на суму удвічі більшу.

За словами М.ЛАГУНА, у відділеннях «Укрпошти» можна одержати декілька видів експрес-кредитів, на суму від однієї до десяти тисяч, на термін від двох місяців до трьох років, причому оформлення кредитів, за наявності необхідних документів для отримання, займе не більш як 20 хвилин.

І.КРАВЕЦЬ і М.ЛАГУН вважають, що проект буде успішним – у світі доволі широко поширений такий підхід об`єднання банків і поштових підприємств. Крім того, на думку М.ЛАГУНА, це дасть змогу охопити практично все населення України, зокрема в найвіддаленіших селах, де окрім поштового відділення немає ніяких фінансових установ. Він також вважає даний проект вигідним для банку, оскільки для розгортання власної подібної мережі «знадобилися б сотні мільйонів доларів».

За словами І.КРАВЦЯ, угода з «Дельта Банком» - це перша угода такого роду. Він не виключив, що угоди можуть бути укладені і з іншими банками. «Ми відкриті для інших банків», - сказав він. При цьому він відзначив, що «Укрпошта» «веде сьогодні роботу з «Ощадбанком», вестиме і з іншими банками».

Довідка УНІАН. "Дельта Банк" було створено в лютому 2006 року з метою задоволення масового попиту на споживчі кредити, одержав ліцензію НБУ 20 квітня 2006 року. Станом на 1 липня ц.р., мережа банку становила більш як 1,5 тис. пунктів продажу у всіх регіонах України. Обсяг щомісячної видачі кредитів банку зараз становить 100 млн. грн. На сьогодні, за даними М.ЛАГУНА, банк входить до трійки лідерів вітчизняного ринку споживчого кредитування, займаючи на ньому нішу близько 20-25% загального обсягу. Банком укладені угоди з найбільшими торговими мережами країни – «Ельдорадо», «Фокстрот» і ін. «Дельта Банк» планує розвивати і власну філіальну мережу.

Українське державне підприємство поштового зв`язку “Укрпошта” (УДППЗ “Укрпошта”) є національним оператором поштового зв`язку України згідно з розпорядженням Кабміну від 10 січня 2002 року. «Укрпошта» функціонує як самостійна господарська одиниця з 1994 року. До складу підприємства входить 31 філія (25 обласних дирекцій, дві міські – Київська і Севастопольська, Дирекція обробки і перевезення пошти, дирекція "Автотранспошта", дирекція "Видавництво "Марка України", дирекція "Головний навчальний центр "Зелена Буча").

Мережа поштового зв`язку охоплює всі регіони України і налічує 24 поштамти, 62 центри і 294 вузли поштового зв`язку, 3615 міських, 10658 сільських, 108 пересувних відділень зв`язку, 24 сезонних відділення і 987 пунктів поштового зв`язку.

«Укрпошта» активно розвиває перелік фінансових послуг, які надаються на пошті. До їх переліку включено послуги з переказу грошей, виплати пенсій, прийняттю комунальних та інших платежів, продаж електронних ваучерів, страхування на пошті і тому подібне. Підприємство 29 грудня 2005 року одержало Генеральну ліцензію Національного банку України на здійснення операцій з іноземною валютою.

У 2005 році чистий дохід «Укрпошти» становив більше 2 млрд.грн. (зріс порівняно з 2004 роком на 21,8%).