Отримання Україною нейтрального статусу під гарантії ООН, та інших міжнародних організацій дасть змогу країні врегулювати проблеми визначення морських кордонів з Росією і сухопутних кордонів з Білоруссю.

Таку думку висловив народний депутат фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Володимир ЗУБАНОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Після отримання статусу позаблокової держави буде розв`язано проблеми кордонів з Росією і Білоруссю, а також буде вирішено долю військової бази Росії в Севастополі», – сказав В.ЗУБАНОВ.

Відео дня

Народний депутат також повідомив, що рішення про створення громадського руху «За позаблокову, нейтральну Україну» є не «простим і не популістським кроком». «Потрібно рухатися у бік європейської інтеграції, але в статусі позаблокової держави», - переконаний він.

У свою чергу лідер партії «Єдина родина» Олександр РЖАВСЬКИЙ наголосив, що рух «За позаблокову, нейтральну Україну» не є «антинатовським або проросійським». «Ми не виступаємо проти НАТО. Україна повинна співпрацювати з цією організацією і водночас бути мирним, нейтральним майданчиком для переговорів з урегулювання військових конфліктів», - вважає він.

Тим часом, екс-депутат Верховної Ради від Комуністичної партії України Георгій КРЮЧКОВ припустив, що нинішній склад парламенту прийме один із зареєстрованих зараз законопроектів про позаблоковий статус України. «При голосуванні набереться 226 голосів, а якщо буде вето Президента, то може скластися така ситуація, що за них проголосує 300 депутатів», - упевнений Г.КРЮЧКОВ.

Довідка УНІАН. 22 червня 2006 року 22 політичні партії і громадські організації заснували громадський рух «За позаблокову, нейтральну Україну». Як керівний орган створено Громадську раду у складі 28 чоловік. До ради увійшли депутат фракції Партії регіонів Володимир ЗУБАНОВ, лідер партії «Віче» Інна БОГОСЛОВСЬКА, екс-президент України Леонід КРАВЧУК, лідер партії «Єдина родина» Олександр РЖАВСЬКИЙ, екс-депутат ВР від КПУ Г.КРЮЧКОВ, лідер партії «Вперед, Україно» Віктор МУСІЯКА, голова Всеукраїнської екологічної ліги Анатолій ТОЛСТОУХОВ, екс-заступник міністра закордонних справ Олександр ЧАЛИЙ.