Ініціативна група із підготовки і проведення зборів громадськості «За позаблокову нейтральну Україну», яка була обрана на засіданні круглого столу на тему: „Нейтральний статус України: проблеми і міфи”, що відбулося 22 травня 2006 року в м. Києві, провела збори 22 червня 2006 року у м. Києві в «Українському Домі». Для участі у зборах були запрошені представники політичних партій, громадських організацій.

За результатами зборів представники 22 політичних партій та громадських організацій об`єдналися в громадський рух «За позаблокову, нейтральну Україну».

На цих зборах для проведення організаційної роботи, пов’язаної з розгортанням руху «За позаблоковий, нейтральний статус України» було прийняте Звернення до громадськості України, у якому відзначається важливість зовнішньої політики у розвитку українського суспільства.

Відео дня

Учасники зборів звернулися до співвітчизників, політичних партій, громадських організацій, незалежно від їхньої ідеологічної спрямованості, яким дорогі інтереси Батьківщини, нашого народу, із закликом взяти активну участь у громадському русі «За позаблокову, нейтральну Україну».

«Україна опинилася перед загрозливою перспективою територіального розколу з політичних, національно-культурних і цивілізаційних ознак», - йдеться у цьому зверненні.

На форумі створено Громадську раду руху, до складу якої увійшли, зокрема, член фракції Партії регіонів Володимир Зубанов, лідер партії «Віче» Інна Богословська, екс-президент Леонід Кравчук, лідер партії «Єдина Родина» Олександр Ржавський, екс-депутат від Компартії Георгій Крючков. Також до громадської ради увійшли лідер партії «Вперед, Україно!» Віктор Мусіяка, голова Всеукраїнської екологічної ліги Анатолій Толстоухов, екс-заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

З цієї теми 20 липня о 12.00 годині, в приміщенні УНІАН, відбудеться прес-конференція, на якій будуть присутні Володимир Зубанов, Георгій Крючков, Олександр Ржавський, Леонід Кравчук, Олександр Чалий.

Звернення

зборів ініціаторів громадського руху

„ За  позаблокову, нейтральну  Україну”

до громадськості  країни.

Шановні співвітчизники!

За збігом історичних обставин зовнішня політика стала сьогодні визначальним чинником системного розвитку українського суспільства. Від того, наскільки виважено з точки зору національних інтересів визначені головні напрямки міжнародного співробітництва, інтеграції і партнерства, залежить стабільність економічної ситуації в Україні, надійність її енергозабезпечення і інноваційного розвитку, громадянський мир і добробут кожної української родини, утвердження демократичних засад суспільного життя.

В цей відповідальний момент, ігноруючи волю більшості громадян, виконавча влада форсованими темпами втягує Україну в НАТО. Ставши об’єктом геополітичної гри, Україна опинилась перед загрозливою перспективою територіального розколу за політичними, національно-культурними й цивілізаційними ознаками, переростанням внутрішніх міжрегіональних суперечностей у глибокий громадянський конфлікт із непередбачуваними наслідками. На міжнародній арені вона втрачає налагоджені економічні зв’язки з Росією, іншими колишніми республіками, що загрожує дестабілізації функціонування всього народно - господарського механізму. Безпосереднім результатом такої політики може стати втягнення України у масштабні міжнародні, у тому числі, міжцивілізаційні конфлікти, перетворення нашої держави у заручницю геополітичних амбіцій великих держав на об’єкт перманентних терористичних провокацій.

За таких обставин зміна зовнішньополітичного курсу України стає нагальною загальнонаціональною необхідністю. Переконані : реальною альтернативою членству в НАТО є реалізація позаблокового нейтрального статусу України, намір утвердити який був урочисто проголошений у Декларації про Державний суверенітет України від 16 липня 1990 року, здійснюючи яку Верховна Рада України ухвалила  24 серпня 1991 року Акт проголошення незалежності України, схвалений переважною більшістю нашого народу на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Керуючись Актом проголошення незалежності України і схваленим всенародним голосуванням Верховна Рада України прийняла 28 червня  1996 року Конституцію України. Це єдиний вірний шлях до порозуміння і злагоди в суспільстві, єднання Заходу і Сходу, урівноваження соціально-економічних і культурно – релігійних інтересів усіх регіонів нашої держави.

Позаблоковість і активний нейтралітет, визнаний і гарантований Організацією Об’єднаних Націй, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, іншими міжнародними інституціями - це можливість проведення збалансованої, різновекторної зовнішньої політики, стрижневим пріоритетом якої є створення сприятливих міжнародних умов для всебічного розвитку, збереження територіальної цілісності, національно – культурної ідентичності, успішного входження в сім’ю європейських націй.

Враховуємо і те, що за політичні партії і блоки, які на виборах до Верховної Ради України та представницьких органів місцевого самоврядування , які декларували утвердження позаблокового, нейтрального статусу України, виступивши проти втягування України в НАТО,  майже половина всіх громадян , що взяли участь у минулих виборах, віддали свої голоси. Отже воля народу у цьому доленосному питанні висловлена переконливо і однозначно. Не рахуватися з цим влада не має права.

Учасники зборів звертаються до співвітчизників, політичних партій, громадських організацій, незалежно від їхньої ідеологічної спрямованості, яким дорогі інтереси Батьківщини, нашого народу, із закликом взяти активну участь у громадському русі „ За позаблокову, нейтральну Україну”.

Ухвалено на зборах

 ініціаторів громадського руху

 „ За позаблокову, нейтральну Україну”

 в місті Києві 22 червня 2006 року.