КИЇВ - 14 липня 2006 року Державна іпотечна установа (ДІУ) Уряду України разом із проектом «Ініціатива сприяння кредитуванню» (ІСК), який фінансується Агентством США з питань міжнародного розвитку (USAID), оголосили, що колишня голова правління «Казахстанської іпотечної компанії» пані Майко Сагіндикова завершила свій консультаційний візит. «Казахстанська іпотечна компанія», яка отримувала технічну допомогу від USAID, першою в СНД почала функціонувати в якості установи другого рівня. Ця установа випустила іпотечних облігацій на загальну суму понад 350 млн. доларів США і сприяла забезпеченню ліквідності для зростаючого іпотечного ринку Казахстану. Починаючи з моменту її створення наприкінці 2000 року, «Казахстанська іпотечна компанія» сприяла більшій доступності іпотечних кредитів на території усього Казахстану. За шість років на посаді голови правління пані Сагіндикова забезпечила початок діяльності «Казахстанської іпотечної компанії» та її успішний розвиток.

30 червня 2006 року Державна іпотечна установа отримала 100% свого статутного капіталу (100 млн. грн.)  і почала надання іпотечних кредитів та їх пряме придбання у ряду банків, що є першою фазою її розвитку в якості установи другого рівня. Друга фаза включатиме у себе пілотний випуск іпотечних облігацій ДІУ відповідно до нового закону про іпотечні облігації. Виконавчий директор проекту «ІСК» пан Девід Лактерхенд зазначив, що USAID через проект ІСК тісно співпрацювала з ДІУ, надаючи технічну допомогу для встановлення стандартизованих правил андерайтингу, початку операційної діяльності ДІУ, а також підготовці до першого випуску її іпотечних облігацій. Усі ці напрями діяльності є необхідними для зростання обсягу іпотечних кредитів в Україні. Візит колишньої голови правління «Казахстанської іпотечної компанії» є продовженням цієї технічної допомоги.

Відео дня

Проект «Ініціатива сприяння кредитуванню» розпочався у жовтні 2004 року і розрахований на п’ять років. Фінансування діяльності Проекту здійснює USAID. Як установа сприяння розвитку, USAID вже тривалий час сприяє належному економічному розвитку та зростанню, підтримуючи демократичні організації та процеси. Виходячи з цього переконання,  USAID реалізує свою всебічну світову програму для сприяння економічному зростанню та розвитку в усьому світі. Проект, який впроваджує корпорація «Прагма», приділяє основну увагу питанням іпотечного кредитування, муніципального фінансування та лізингу і має на меті виконання декількох ключових завдань, зокрема розвиток життєздатного і сильного ринку іпотечного кредитування, а також розвиток фінансового сектору, що має функціонувати подібно до фінансових секторів більшості розвинених країн світу, де ринки капіталу є ліквідними та ефективно функціонують з меншою вартістю позикових коштів для позичальників. У 2005 році ДІУ, проект ІСК/USAID та УНІА підписали Протокол про співробітництво, в якому був визначений ряд напрямів діяльності, пов’язаних із розвитком іпотечного ринку в Україні.

З 1992 року USAID надала технічну та гуманітарну допомогу обсягом понад 1,9 млрд. доларів США, підтримуючи демократичні, економічні та соціальні перетворення в Україні. Для отримання більш детальної інформації про цю програму або будь-які заходи з надання підтримки, що їх здійснює USAID, звертайтеся до офісу Програми USAID за телефоном (044) 462-5678.