Офіцери харківської військової частини А-0501, які брали участь у миротворчій операції в Іраку, висловили протест проти проголошення Харківської області “територією без НАТО”.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, на думку офіцерів-миротворців, вступ України до Північноатлантичного блоку сприятиме переходу української армії на контрактну основу. Офіцери вважають, що це дозволить скоротити чисельність Збройних Сил, а також підвищити зарплату й освітній рівень українських військових.

Як повідомляв УНІАН, Харківська облрада на сесії 3 червня ц.р. прийняла постанову “Про забезпечення позаблокового нейтралітету статусу України і конституційних засад суверенітету та незалежності України на території Харківської області”. Згідно з цією ухвалою, зокрема, військовослужбовці НАТО не мають права перебувати в Харківській області.

Відео дня

Раніше, прокуратура Харківської області звернулася до Київського райсуду  м. Харкова з адміністративним позовом про визнання нечинним цього рішення облради і запропонувала суду скасувати його.

Прокуратура вважає, зокрема, що обласна рада вийшла за межі повноважень, визначених законом для органів місцевого самоврядування, чим порушила положення ч.1 ст.144 Конституції України.

За висновком прокуратури, компетенція вирішення питання про перебування військ НАТО, інструкторів та інших представників НАТО на території України належить виключно державі в особі її відповідних органів, що узгоджується положеннями ст. 92 Конституції України.