У Києві розпочав роботу Центр місцевої демократії при Інституті імені Пилипа Орлика.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференція в УНІАН повідомив директор Центру Олександр МОСІЮК.

За його словами, щойно створений Центр ставить за мету акумулювати та систематизувати інформацію щодо історії розвитку, знакових подій та сучасного стану місцевого самоврядування в Україні, створити широкий оперативний доступ до цієї інформації всім зацікавленим громадянам та організаціям. Також в планах Центру – розширення можливостей вивчення українцями кращого західного досвіду місцевої демократії.

Відео дня

Наголосивши, що місцева демократія є невід’ємним елементом демократичного устрою кожної країни, О.МОСІЮК зазначив: “Найбільші досягнення в плані розвитку демократії в Україні відчутні по засобах масової інформації. А от місцевому самоврядуванню в цьому плані не щастить, оскільки в інституційному відношенні, за структурою місцевої влади, ми, по суті, залишаємося в тому ж стані, що й 15 років тому”. За його словами, Україна сьогодні має парадокс: “ми дійсно демократизували суспільство, але не змінили систему влади на місцевому рівні”.

О.МОСІЮК підкреслив, що Центр збирається співпрацювати з Верховною Радою України, зокрема, з профільними парламентськими комітетами, із залученням провідних фахівців проводити експертизу законопроектів. Також Центр збирається вести широку просвітницьку роботу серед громадян щодо необхідності змін місцевого самоврядування. “Ми як Центр будемо скрупульозно, терпляче людям пояснювати, навіщо ці зміни, яка вигода їм від цього буде”, - запевнив О.МОСІЮК.

За його словами, Центр співпрацюватиме з усіма існуючими як владними, так і громадськими структурами, які мають відношення до місцевого самоврядування, в тому числі і на місцях. Свої ідеї і інформацію Центр, передусім, розповсюджуватиме через ЗМІ.

Крім того, одним з пріоритетів Центру є створення Бібліотеки місцевої демократії, де будуть акумульовані не лише паперові, а й електронні носії інформації.

За словами О.МОСІЮКА, вартість проекту на рік становить “десь на рівні 50 тис. доларів”. Водночас він додав, що “ми будемо шукати і українських спонсорів, бо українці самі повинні також підтримувати, в тому числі й фінансово, свою демократію”

В свою чергу представник спонсорів проекту, головний директор відділу Європи та Євразії Фонду підтримки демократії Надія ДЮК (США) зазначила: “Ми бачимо, що в Україні є досить сильне суспільство – в контексті розвитку демократії. Але тепер треба дивитися в регіони”. За її словами, після того, як вибори до Верховної Ради України стали проводитися за партійною системою, депутати більше відповідають партійній приналежності, а не місцевим виборцям. “Але ж потрібно створити цей зв’язок між центром і регіонами”, - зазначила Н.ДЮК, додавши, що спонсори підтримали створення Центру місцевої демократії, тому що він відповідає наступному етапові побудови і зміцнення демократії в Україні, зокрема здійснюватиметься через співпрацю з місцевими інститутами і громадськими організаціями.

Вона також підтримала ідею залучення українських спонсорів до фінансування громадських програм з демократизації суспільства. “Може, треба дати деякі семінари чи вишкіл вашим олігархам: чому потрібно також підтримувати громадянське суспільство і чому для їхніх бізнесів буде краще, коли суспільство буде розвиватися в демократичний спосіб?”, - сказала Н.ДЮК.