Відсутність механізму контролю ухвалення неправомірних рішень судами сприяє незаконному захопленню підприємств. Таку думку висловили керівники "захоплених" провідних вітчизняних промислових підприємств сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, зокрема, голова правління ВАТ НВП “Сатурн” (м. Київ) Володимир ЧМІЛЬ повідомив, що за останні 8 місяців підприємство стало мішенню для рейдерів, які, порушуючи норми корпоративного права, намагаються дестабілізувати його роботу. За його словами, до захоплення "Сатурну" причетні особи і структури, близькі до народного депутата Андрія ПОРТНОВА.

"Такі люди не роблять честі народному депутату…, ставлять чорні плями на помаранчевій коаліції", – сказав В.ЧМІЛЬ.

Відео дня

У свою чергу, як зазначив голова правління і генеральний директор ЗАТ "Київський суднобудівний-судоремонтний завод” Олексій ІОНОВ, до захоплення заводу також причетні структури близькі до народних депутатів Костянтина ЖЕВАГО і Анжеліки ЛАБУНСЬКОЇ.

"Самі рейдери – депутати… Відсутній чіткий механізм контролю за ухваленням неправомірних рішень судів…", – додав О.ІОНОВ.

У свою чергу, як зазначив старший партнер адвокатської компанії "Борщевський і партнери" Юрій БОРЩЕВСЬКИЙ, згідно з аналізом його компанії, тільки щодо п`яти підприємств, які були захоплені рейдерами, виявлено, що у всіх їх справах фігурують шість судів, які ухвалювали явно неправомірні рішення. "У цих судах йде систематична направлена робота юристів із позбавлення власності", – сказав юрист.

За його словами, це такі суди, як Франківський районний суд Львова, Голосіївський районний суд Києва, Комсомольський районний суд Херсонської області, Солом’янський районний суд Києва, Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області. При цьому він додав, що з близько 700 існуючих в Україні районних судів фігурують у справах тільки названі.

"Необхідно примусити працювати ті органи, які здійснюють контроль над роботою судів", - сказав Ю.БОРЩЕВСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня Український союз промисловців і підприємців звернувся до Президента Віктора ЮЩЕНКА з проханням доручити компетентним органам вивчити і узагальнити всі випадки незаконного силового захоплення підприємств олігархічними кланами і розробити дієві заходи для запобігання таким випадкам у майбутньому.

За даними прес-служби УСПП, попередній аналіз Комісії УСПП підкреслює типовий характер усіх випадків незаконного силового захоплення підприємств. “При цьому повторюються схеми дії, коли районні суди виносять постанови на користь так званих позивачів за відсутності представників відповідача про зміну керівництва, відміну рішень загальних зборів акціонерів або заборону їх проведення, перерозподіл акцій підприємства, розташованого в іншому регіоні. Подібні неправомірні дії давно визначені відповідними рішеннями Президії Верховного суду як пряме втручання в господарську діяльність”, – підкреслює прес-служба УСПП.

Довідка УНІАН. На думку експертів у області інвестиційного бізнесу, на сьогодні в Україні працює 24 компанії-рейдери, що спеціалізуються на захопленні підприємств. Вони також вважають, що на сьогоднішній день в Україні відсутнє законодавство, що регламентує поведінку гравців під час операцій злиття і поглинань. Як результат, з боку держави відсутній контроль цього ринку, а тому велика частина захоплень навіть не класифікуються як такі.