Всеукраїнська організація інвалідів „Союз організацій інвалідів України” (ВОІ СОІУ) заявляє, що новообрана місцева влада Кіровограда позбавила її приміщення на користь “місцевого олігарха”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Кіровоградської обласної організації інвалідів ВОІ СОІУ Сергій ПОДОРОЖНИЙ.

Він поінформував, що його організація була створена в 1999 році, має 11 структурних підрозділів у районах області і налічує близько 17 тис. членів. У грудні 2004 р. згідно з рішенням Кіровоградської міської ради облорганізації інвалідів було надано приміщення Центру медичної діагностики і реабілітації (по проспекту Університетському, 6), який на той момент вже майже не діяв. Тоді ж було оформлено відповідне свідоцтво на право власності на комплекс будівель зазначеного Центру.

Відео дня

За інформацією С.ПОДОРОЖНОГО, СОІУ надало згоду на розміщення в отриманих приміщеннях Центру ранньої реабілітації дітей-інвалідів, діяльністю якого організація опікувалась. У 2005 р. було завершено ремонт та оснащення Центру, на що було освоєно майже 4 млн. грн. коштів Держбюджету.

В травні цього року після отриманого депутатського запиту Сергія БОНДАРЧУКА міськрада Кіровограда приймає рішення про скасування попередніх рішень: щодо оформлення права власності комплексу будівель по проспекту Університетському, 6 та про надання згоди на передачу цих приміщень Центру медичної діагностики і реабілітації.

С.ПОДОРОЖНИЙ наголосив, що вважає незаконним позбавлення його організації зазначених приміщень, куди вкладено 3,9 млн. бюджетних коштів, облаштовано центр, в якому проходять реабілітацію діти-інваліди. “Я вважаю, і не тільки я, і згідно з законодавством це видно, що рішення було прийнято незаконне. Нас не попередили, не пояснили причини, чому забирають це приміщення”, - сказав він. Під час цієї сесії, за його словами, начальник юридичного відділу міськвиконкому також наголошував, що прийняття цих рішень є незаконним, оскільки кошти вже витрачені і їх не можна повернути до держбюджету, Центр реабілітації діє, а крім того, порушується право власності, бо законодавством не передбачено вилучення з приватної власності до комунальної без вагомих причин.

Як повідомив присутній на прес-конференції голова правління МПО „Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” Едуард БАГІРОВ, який представляє інтереси ВОІ СОІУ, на сьогодні свідоцтво про право власності на зазначені приміщення вже видано іншій організації, яка “є під місцевим олігархом”. За його словами, розглядається два варіанти використання приміщень – зробити готель, який там існував з самого початку, або офісний центр. “Оцей місцевий олігарх, який має дуже гарні стосунки з керівництвом міста та з депутатами, за один день домігся вирішення цього питання. За один день виноситься рішення і за один день видається свідоцтво на право власності. І це, на жаль, робить місцева влада, яка тільки-но обрана і яка обіцяла, що все буде чесно та справедливо”, - зазначив Е.БАГІРОВ. За його словами, ВОІ СОІУ звернулась до судових органів щодо прийнятих міськрадою рішень. Крім цього, Ліга захисту звернулась з приводу порушення прав організації інвалідів до мера Кіровограда Валерія КАЛЬЧЕНКА та до лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО з проханням, щоб вона розібралась в ситуації.

Окреме звернення було сьогодні направлено до Генерального прокурора Олександра МЕДВЕДЬКА з проханням-вимогою, щоб він направив відповідних своїх підлеглих для перевірки на місцях, чому до цього часу не розслідують кримінальні справи на звернення СОІУ, пов’язані з розкраданням бюджетних коштів, та перешкоджання законній діяльності громадської організації, повідомив Е.БАГІРОВ.

На переконання голови ВОІ СОІУ Василя НАЗАРЕНКА, те, що трапилося “то є загальна ситуація в державі, коли завершується або продовжується перерозподіл власності”. “І в цих процесах приймають участь можновладці, ті, хто має можливість скуповувати або розбирати залишки комунальної або державної власності, використовуючи для цього органи влади”, - додав він.

Водночас В.НАЗАРЕНКО зазначив, що має великі надії на новий уряд та комітети Верховної Ради, які будуть створені, “що вони дійдуть до цього питання і наведуть певний лад”, - сказав він.