Ряд інвестиційних компаній планують звернутися до суду з позовом до ВАТ «Запоріжсталь» про відшкодування шкоди, завданої їм, в результаті проведення додаткової емісії на підприємстві. Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор Concorde Capital Ігор МАЗЕПА.

За його словами, Concorde Capital вже до кінця тижня планує звернутися з подібним позовом до суду. І.МАЗЕПА не уточнив, на яку саме суму планується вимагати відшкодування, зазначивши при цьому, що загальна сума збитків, які понесли міноритарні акціонери ВАТ «Запоріжсталь» в результаті додаткової емісії, становить 75 млн. доларів.

За інформацією управляючого директора Dragon Capital Томаша ФІАЛА, його компанія також планує подати позов до суду з приводу порушень під час проведення зборів і незаконності прийнятих на зборах «Запоріжсталі» рішень. За оцінкою Т.ФІАЛА, мажоритарні акціонери «Запоріжсталі» збільшили свій пакет в результаті проведення додаткової емісії на 5%.

Відео дня

«Контрольні акціонери обікрали всіх інших», - зазначив управляючий директор Dragon Capital.

Він також не виключив, що фондовики можуть відмовитися від пропозиції з розміщення на ринку акцій АКБ «Індустріалбанк», акціонерами якого є мажоритарії «Запоріжсталі».

Голова ЗАТ «Ренесанс Капітал Україна» Григорій ГУРТОВИЙ зазначив, що на час проведення зборів вже існувала ухвала суду, що забороняла ВАТ «Запоріжсталь» проводити збори, про що було повідомлено емітента і Запорізьке територіальне управління Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

За словами І.МАЗЕПИ, єдиним способом для емітента вирішити конфліктну ситуацію на сьогодні є або відміна збільшення статутного фонду ВАТ, або викуп у міноритарних акціонерів акцій за ринковою вартістю, тобто за їх ціною на ринку до падіння (6,05 грн.).

Довідка УНІАН. Акціонери ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» на своїх зборах 7 червня 2006 року ухвалили рішення збільшити статутний фонд ВАТ «Запоріжсталь» на 450 млн. гривень до 660,92 млн. гривень шляхом додаткової емісії акцій: шляхом випуску 1,8 млрд. простих іменних акцій номіналом 0,25 гривни.

На підприємстві пояснюють прийняття цього рішення включенням до складу ВАТ «Запоріжсталь» товариств з обмеженою відповідальністю - «Торговий дім Запоріжсталь», «Торговий дім вогнетривів», «Центросталь», виробничо-торгового підприємства «Запоріжсталь-Інвест-Торгпром» і зареєстрованого в Києві ТОВ «СТІЛ ТРЕК». Передплата на акції додаткової емісії здійснюватися не буде: акції обмінюватимуться на частки в статутних фондах компаній, що приєднуються, пояснили на комбінаті.

Зараз близько 45% акцій «Запоріжсталі» контролюються холдингом Midland Resources Holding Ltd, українській компанії “Захід-резерв” належать близько 28,5% акцій.

2005-й рік комбінат закінчив з чистим прибутком 763,777 млн. грн., збільшивши чистий дохід на 12,7%, або на 905,398 млн. грн. - до 8 млрд. 050,142 млн. гривень.