Затягування з проведенням судової санації ДАК «Хліб України» призводить до негативних наслідків для компанії. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління компанії Сергій ХОРОШАЙЛОВ.

За його словами, раніше ДАК «Хліб України» вносила пропозиції про проведення програми фінансового оздоровлення і забезпечення ефективної діяльності компанії, які передбачають використання моделі досудової санації, проте внесений на розгляд Кабінету Міністрів України проект не був підтриманий Міністерством аграрної політики.

У прес-релізі ДАК «Хліб України», поширеному на прес-конференції, наголошується: «Після реструктуризації кредиторської заборгованості у бік збільшення частки державних кредиторів можливим і необхідним шляхом виведення компанії з фінансової кризи і відновлення її платоспроможності стало фінансове оздоровлення компанії шляхом застосування процедури судової санації». Наголошується, що застосування такої процедури дасть змогу зупинити виконання судових рішень шляхом введення судового мораторію на задоволення вимог кредиторів, а також стабілізувати роботу компанії.

Відео дня

Як повідомив С.ХОРОШАЙЛОВ, компанія виступала з пропозицією продати непрофільні активи, що дало б змогу одержати близько 50-60 млн. грн. «Непрофільні активи - офіси обласних дочірніх підприємств, будівлі, які розташовані в центральних частинах, пансіонат «Чорноморськ», навколо якого сьогодні мільярд судових справ», - додав він.

При цьому С.ХОРОШАЙЛОВ наголосив, що не «йдеться про елеватори. А про ті підприємства, якими взагалі не користуємося. Вони висять у нас на балансі і ними користуються кредитори. Їх потрібно якнайшвидше підняти на ДАК, на баланс, і відкрито, з аукціону, продати». «І ми запропонували, щоб продав їх Фонд державного майна, щоб ми до цього відчуження навіть не мали стосунку», - заявив С.ХОРОШАЙЛОВ. Проте, за його словами, на сьогодні дані питання не вирішуються.

С.ХОРОШАЙЛОВ відзначив, що оскільки Мінагрополітики не підтримало пропозиції компанії щодо фінансового оздоровлення, «тепер ми хочемо, щоб Міністерство аграрної політики пропонувало Кабміну варіанти з оздоровлення». При цьому він наголосив, що компанія бачить свій розвиток тільки в підпорядкуванні Мінагрополітики.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем`єр-міністр Юрій ЄХАНУРОВ під час спеціальної наради, присвяченої діяльності ДАК, дав доручення уряду розробити план фінансового оздоровлення «Хліб України».

Прем`єр, зокрема, відзначив, що ДАК «Хліб України», маючи складне фінансове становище, не здатна виступати державним інструментом регулювання зернового ринку. Він відзначив також, що сьогодні головними завданнями в діяльності ДАК є поліпшення її фінансового стану, нарощування обсягів закупівлі, збереження і переробки зерна, його експорт, врегулювання приватизаційних проблем і недопущення можливості штучного доведення дочірніх підприємств компанії до банкрутства з метою їх продажу за безцінь.

Довідка УНІАН. ДАК «Хліб України» створено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1000 від 22 серпня 1996 року. Метою діяльності компанії, згідно із Статутом, є забезпечення інтересів держави при закупівлях до державних ресурсів з держзамовлення зерна, елітного і сортового насіння, його зберігання і розподіл між споживачами за погодженням з Кабміном.

Виробничі потужності підприємств ДАК (за винятком підприємств, переданих у сферу управління Держкомрезерву і в оперативну оренду): млини заводів - 1422,5 тис. тонн виробництва борошна на рік; заводів з виробництву круп - 76,4 тис. тонн, комбікормових заводів - 848,0 тис. тонн на рік; місткості із зберігання зерна - 4833 тис. тонн, пропускна спроможність портових елеваторів - 2100 тис. тонн на рік.

У 2005 році кредиторська заборгованість ДАК «Хліб України» скоротилася на 29,341 млн. грн. - до 216,711 млн. грн, дебіторська - на 15,726 млн. грн. - до 185,922 млн. грн.

Компанія закінчила 2005 рік з чистим збитком 22,998 млн. грн., що на 44,7% менше порівняно з показником 2004 року. Чистий дохід компанії за результатами 2005 року становив 130,033 млн. грн.

Вартість активів ДАК у першому кварталі ц.р. становила 1 млрд. 732,3 млн. грн.