Представники ринку телекомунікацій закликають Національну комісію з питань регулювання зв`язку (НКРЗ) до відкритого діалогу з проблеми видачі ліцензій на технологію WiMAX в Україні. Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління інтернет-асоціації України Тетяна ПОПОВА.

Вона зазначила, що «ми звертаємося до НКРЗ з пропозицією взяти участь у відкритому діалозі на «круглому столі», який відбудеться наступного тижня».

Учасники сьогоднішньої прес-конференції розповіли про свою стурбованість діями НКРЗ в питаннях регулювання ринку телекомунікацій в останні півроку.

Відео дня

Т.ПОПОВА вважає, що НКРЗ лише декларує політику сприяння бізнесу, при тому, що деякими своїми діями «демонструє непрозорість і неефективність розподілу радіочастотного ресурсу».

Зокрема, йдеться про політику НКРЗ в частині видачі ліцензій на радіочастотний ресурс для перспективної технології широкосмугового (високошвидкісного) бездротового доступу WiMAX в діапазоні 3,4-3,8 ГГц.

Як повідомляв УНІАН, представники ряду професійних об`єднань, громадських організацій і компаній ринку зв`язку опублікували відкриту заяву, в якій, зокрема, наголошується, що, незважаючи на спроби операторів ринку одержати ліцензії на радіочастоти стандарту широкосмугового доступу WiMAX в діапазоні 3,4-3,8 ГГц, "НКРЗ, відмовляючи відомим компаніям в прийомі заявок на участь в тендері на ліцензії, своїм рішенням від 18.05.06 (№ 274) видала ліцензію на неперспективний радіорелейний зв`язок нікому не відомому ТОВ «Компанія «Конфіденційні телекомунікації України». На думку авторів заяви, таке рішення Комісії "ставить під загрозу розвиток технології WiMAX в Україні і сприяє монополізації ринку".

«Я переконаний, що тут є питання, яким повинна займатися прокуратура», - заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова групи компаній «ПАН Телеком» Юрій БЕЗБОРОДОВ. На його думку, це явне «розбазарювання державних коштів, заборона нових технологій, внаслідок чого Україна відстане в розвитку від провідних країн на 4-5 років».

За словами Т.ПОПОВОЇ, необхідно якнайшвидше «створити реально діючу Громадську раду при НКРЗ», яка зможе брати участь в прийняті подібних рішень «і стане здоровою опозицією тим рішенням, які формуються в НКРЗ».

Учасники прес-конференції в УНІАН також звернулися до НКРЗ з пропозицією зробити реальні кроки, які підтверджували б її бажання розвивати нову технологію в Україні і створювати реальну конкуренцію у сфері роботи цієї технології.

«Ми закликаємо НКРЗ в найстисліші терміни оголосити прийом заявок на цей діапазон під технологію WiMAX і таким чином зняти всі питання і підозри, які виникли у учасників ринку, продемонструвавши, що цей діапазон відкритий і вільний для ліцензування», - зазначила Т.ПОПОВА.

Довідка УНІАН. Ліцензія на неперспективний радіорелейний зв`язок ТОВ «Компанія «Конфіденційні телекомунікації України» видана ексклюзивно для побудови мережі радіорелейного фіксованого зв`язку на 10 років на всі 27 регіонів України в діапазоні частот 3,6.3,8 ГГц, тобто, ширина смуги частот становить 200 Мгц, в той час, як, на думку експертів, для радіорелейного зв`язку достатньо було видати всього смугу шириною в 20 Мгц.

Згідно з Планом використання радіочастотного ресурсу України, затвердженим 9 червня 2006 р. Постановою №815 Кабінету Міністрів України, з 1 липня 2006 року смуга радіочастот в діапазоні 3,4-3,8 ГГц може використовуватися для технології широкосмугового доступу WiMAX – ця дата є датою початку впровадження цієї технології в Україні.

Що стосується нині діючих радіотехнологій в цій смузі радіочастот, то згідно з Планом, ця смуга може використовуватися діючими магістральними радіорелейними лініями до 1 січня 2011 року. Видача ж нових ліцензій і дозволів на експлуатацію радіорелейних станцій в цій смузі радіочастот має бути припинена 1 вересня 2006 року.