Асоціація «Газові трейдери України» виступає за створення державою сприятливого клімату і найбільшого сприяння для приватного капіталу у сфері геологорозвідки і видобутку газу. Про це заявив президент асоціації Роман СТОРОЖЕВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

На його думку, саме власний видобуток приватними інвесторами здатний частково розв`язати проблему подорожчання газу. Передача малих і середніх родовищ у приватні руки може здійснюватися в будь-якій формі, і це має визначити держава, виходячи з інтересів розвитку галузі, вважає Р.СТОРОЖЕВ.

«Ми пропонуємо Верховній Раді внести зміни до енергетичної стратегії України і Національної програми «Нафта і газ України до 2010 року» і передбачити в них більш важливу роль внутрішніх інвесторів у забезпеченні України газом і створити режим найбільшого сприяння для приватного капіталу у сфері газовидобування», - заявив він.

Відео дня

За його даними, на сьогодні близько 20 приватних компаній видобувають в Україні близько 1,5 млрд. кубометрів газу на рік, що становить 2% загального балансу держави. «Така цифра жодним чином не свідчить про те, що ринок паливно-енергетичних ресурсів набуває у нас цивілізованих ознак. Приватні компанії, навіть за наявності бажання, поки що позбавлені можливості впливати на ситуацію на газовому ринку України», - заявив він.

При цьому, за підрахунками Асоціації, Україні бодай для часткового забезпечення національних інтересів у газовій сфері необхідно впродовж декількох років наростити власний видобуток або знайти інші джерела постачання, альтернативні російським або середньоазіатським, у розмірі 16-18 млрд. куб. м. Подібний приріст частково може забезпечити інтенсивна розробка малих і середніх газових родовищ приватними структурами, вважає Р.СТОРОЖЕВ.

За його словами, потужні державні компанії займаються розвідкою на великих родовищах, тоді як існує безліч середніх і малих родовищ, якими цілком могли б зайнятися приватні підприємці. Водночас, на сьогодні всі заходи, пов`язані з отриманням ліцензії, інших документів і дозволів на розвідку і видобуток, – це «тривалий і складний процес, і не кожний підприємець захоче зв`язуватися з цією сферою».

Як відзначила на прес-конференції директор департаменту реалізації і балансу природного газу ЗАТ «Багатогалузевий концерн «Співдружність» Наталія ПОНОМАРЕНКО, «умови, які виставляє держава для приватних структур, є вкрай невигідними. Розвідка є одним з найризикованіших видів діяльності, оскільки запаси не завжди підтверджуються, і, вклавши мільйони гривень у буріння свердловин, можна потрапити на порожнину». На її думку, держава мала би надавати приватним видобувникам пільги в оподаткуванні і співпраці, а натомість пропонується здійснити 100% інвестування, а прибуток поділити навпіл. «Звичайно, за таких ризиків і затратності мало хто захоче займатися цим бізнесом», - вважає вона.

За словами Н.ПОНОМАРЕНКО, є ще декілька проблем, з якими стикаються приватні інвестори. Зокрема, важкі умови землевідведення, завищення стартової ціни ліцензії на розвідку родовища. При цьому держава не розділяє отримання дозволів на розвідку різних за складністю родовищ, тоді як для складних ділянок повинні бути пільги, вважає вона.

Крім того, Н.ПОНОМАРЕНКО відзначила високі відсотки по кредитах банків для українських видобувників. «Якщо заяви державних чиновників про необхідність збільшення внутрішнього видобутку газу не є пустою декларацією, необхідно задіяти механізм часткової компенсації кредитних ставок або запровадити пільгове кредитування робіт», - заявила вона.

За даними Асоціації, прогнозовані запаси газу України становлять, щонайменше, 5 трильйонів кубометрів, з них розвіданих – понад 1,2 трильйона кубометрів. При цьому прогнозованих запасів газу за нинішнього рівня споживання Україні вистачило б на забезпечення власних потреб на 70 років.

Довідка УНІАН. Енергетичною стратегією України до 2030 року прогнозується довести видобуток газу в Україні до 28,5 млрд. куб. м на рік проти 20,5 млрд. куб. м в 2005 році. При цьому зростання видобутку заплановано в українському секторі Чорного і Азовського морів (там зосереджені здебільшого великі родовища). Це дасть змогу збільшити рівень забезпечення власним газом до 80%.