Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) спільно Національною академією наук України звернулися до Кабінету Міністрів України з ініціативою створення в Україні Національної акціонерної компанії «Синтез-газ».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова НАЕР Євген СУХІН.

За його словами, ініціатива створення компанії була позитивно сприйнята на засіданні Кабінету Міністрів України 15 червня. При цьому голова НАЕР припустив, що до кінця місяця уряд може прийняти постанову про створення НАК «Синтез-газ». «До кінця місяця, можливо, вийде постанова, але створення самої компанії - це довгий процес», - зазначив Є.СУХІН.

Відео дня

За його інформацією, діяльність компанії буде направлена на подальший розвиток наукових технологій виробництва синтетичного газу, на розробку техніко-економічних обгрунтувань і інжиніринговий супровід проектів будівництва спеціалізованих заводів.

Крім того, компанія, за словами Є.СУХІНА, візьме на себе функції розподілу і реалізації синтетичного газу споживачам. При цьому пріоритет у реалізації синтетичного газу віддаватиметься державним установам соціальної сфери.

Передбачається, що засновником компанії стане держава в особі НАЕР і НАН України. При цьому компанія розпоряджатиметься активами заводів, які генеруватимуть синтетичний газ.

Довідка УНІАН. Кабінет Міністрів України постановою №412 від 3 квітня 2006 р. створив Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР).

НАЕР є правонаступником ліквідованого Державного комітету з енергозбереження в частині наданих йому повноважень у сфері енергозбереження.

Згідно із затвердженим положенням про НАЕР, відомство є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів і енергозбереження при Кабміні. НАЕР, у рамках своїх повноважень, організує виконання актів законодавства і здійснює контроль за їх реалізацією, узагальнює практику застосування законодавства з питань, які відносяться до його компетенції, розробляє пропозиції щодо удосконалення законодавства і в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

Рішення Агентства, прийняті в рамках його повноважень, є обов`язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами.