Оприлюднення прокуратурою інформації про порушення кримінальної справи стосовно членів Черкаської міської територіальної виборчої комісії та посадовців міськвиконкому напередодні повторних виборів міського голови є тиском.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив народний депутат України, член політради Черкаської обласної організації ВО “Батьківщина” Володимир ОЛІЙНИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН. Таким чином, він відкидає звинувачення, що нібито він особисто був причетний до зриву повторних виборів Черкаського міського голови.

Він уточнив, що про порушення справи прокуратура Черкаської області направила повідомлення ЗМІ 16 червня, тоді як вибори мали відбутися 18 червня, а саму справу порушено за фактами зловживань владою та службовим становищем посадовців під час організації повторних виборів – ст. 364 Кримінального кодексу. При цьому В.ОЛІЙНИК наголосив, що прокуратура могла порушити справу, але не повинна була оприлюднювати цю інформацію. Він звернув увагу, що при цьому прокуратура не допитала жодного свідка у справі, до того ж ще до проведення виборів було заявлено про їх недофінансування, тоді як більша частина коштів мала б піти якраз на заробітну плату членів комісій, таким чином, ще до проведення виборів, вже почали говорити про збитки державі. «Я як юрист був просто шокований» цією ситуацією, - сказав В.ОЛІЙНИК. “Ще немає виборів, а вже говорять про збитки, ніхто абсолютно не вник в те, що з виділених 827 тис. грн. 57 тис. грн. достатньо, бо основна сума - це заробітна плата. Але ж вже говориться про шкоду. Ще немає результату, ще вибори не відбулися... І тому це був тиск”, - підкреслив В.ОЛІЙНИК.

Відео дня

Депутат пояснив, що після повідомлення прокуратури про порушення кримінальної справи ТВК зрозуміла, що є порушення, які можуть стати підставою для скасування результатів виборів: «Члени ТВК, не розуміючи, про які порушення йде мова, зрозуміли, що оскільки є якісь порушення, які дали підстави порушити кримінальну справу, значить є такі порушення непереборні, які можуть надалі стати підставою для відміни виборів. І тому ТВК прийняла таке рішення – скасувати проведення виборів”, - підкреслив В.ОЛІЙНИК.

Крім того, депутат висловив подив діями представників Секретаріату Президента напередодні повторних виборів мера, а саме - керівника Головної служби правової політики Миколи ПОЛУДЬОННОГО та керівника Головної служби регіональної і кадрової політики Анатолія ТКАЧУКА. За словами В.ОЛІЙНИКА, вони прибули до міста «за 3-4 дні» до повторних виборів, провели нараду з силовими структурами з приводу небезпеки зриву виборів, а також викликали голову міської ТВК та попередили його про відповідальність за можливий зрив виборів.

Як наголосив В.ОЛІЙНИК, представники Секретаріату, якому за законодавством комісія не підконтрольна, не мали права викликати голову ТВК. «Це як в добрі радянські часи, коли за дорученням ЦК приїжджали люди і починали розбиратися з цим питанням”, - наголосив народний депутат.

Також В.ОЛІЙНИК висловив подив безпідставною зміною суддів, які розглядають позови щодо результатів виборів мера Черкас.

Окрім того, В.ОЛІЙНИК стверджує, що сам М.ПОЛУДЬОННИЙ має відношення до юридичної фірми «Професіонал», яка представляє інтереси одного з кандидатів на посаду мера, колишнього представника БЮТ Сергія ОДАРИЧА. (Свого часу М.ПОЛУДЬОННИЙ очолював цю фірму – УНІАН).

В.ОЛІЙНИК стверджує, що 10 червня цього року рішенням бюро Черкаської обласної партійної організації “ВО “Батьківщина” C.ОДАРИЧА було виключено з лав партії. В.ОЛІЙНИК також зазначив, що С.ОДАРИЧ реєструвався кандидатом на посаду міського голови як самовисуванець, бо нібито конференція БЮТ його не підтримала. (За даними Комітету виборців С.ОДАРИЧ був зареєстрований як кандидат від БЮТ).

Як повідомляв УНІАН, під час виборів 26 березня територіальна виборча комісія Черкас зняла з реєстрації кандидата у мери Анатолія ВОЛОШИНА, а вже після проведення виборів – переможця виборів Валерія ПАЩЕНКА, визнавши таким чином вибори міського голови недійсними.

Після призначення виборів на 18 червня тервиборчком 15 червня прийняв рішення про їх скасування, і не змінив своєї позиції, незважаючи на два рішення Соснівського районного суду.

За даними інтернет-видання «Українська правда», на виборах в Черкасах конкурують два представника Блоку Юлії Тимошенко - офіційно від БЮТ кандидатом у мери було висунуто С.ОДАРИЧА, соратника Михайла БРОДСЬКОГО. Водночас конкурентом С.ОДАРИЧА є Володимир КОСМИНА – “ креатура одного з лідерів БЮТ Богдана ГУБСЬКОГО ”.

Як писали ЗМІ, шанси С.ОДАРИЧА на перемогу є вищими, і зрив виборів вигідний команді Б.ГУБСЬКОГО. Нещодавно сам М.БРОДСЬКИЙ звинуватив Б.ГУБСЬКОГО у спробі зірвати вибори мера Черкас, а на знак протесту призупинив членство у БЮТ.