З 16 по 30 травня 2006 року, завдяки меценатській підтримці концерну «Київпідземшляхбуд», Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.К.Карпенка-Карого взяв участь у «Всесвітньому фестивалі драматичних шкіл» на Філіппінах. Таку можливість український театральний колектив отримав вперше за всі роки існування фестивалю. Цього року українська делегація була єдиною, хто представляв культуру країн Європи. Фестиваль «Театр для всіх», організований кафедрою UNESCO-ITI, проходив під патронатом Президента Філіппін, ставши визначною подією державного рівня.

У рамках фестивалю проходила Міжнародна конференція ректорів, фестиваль театру малих форм «Олімпія» та конференція ITI – Міжнародного інституту  театру ЮНЕСКО. У фестивалі були представлені театральні школи з усіх континентів: Австрії, Австралії, Бельгії, Румунії, Польщі, США, Словенії, Індії, Китаю, Японії, Мексики, ЮАР, Судану, Непалу, Вірменії.

Робота фестивалю широко висвітлювалась світовими ЗМІ, а право  на пряму трансляцію відкриття фестивалю отримала телекомпанія CNN.

Відео дня

Учасники фестивалю протягом двох тижнів продемонстрували понад 100 вистав і майстер-класів. Особливістю фестивалю стали національні театральні програми різних країн світу.

Студенти університету ім. І. К. Карпенка-Карого  отримали почесне право закривати фестиваль своєю виставою.  Також значний успіх мали майстер-класи молодих українських акторів. Директор інституту театру ЮНЕСКО, вражений виступами наших студентів – вперше за всю історію існування інституту театру ЮНЕСКО, – запросив Київський університет взяти участь у Міжнародному фестивалі професійних театральних колективів, який проходитиме у Баден-Бадені (Німеччина).

За словами ректора університету ім. І.К.Карпенка-Карого Олексія Безгіна: «Всесвітній фестиваль драматичних шкіл” для українського колективу став знаменною подією, оскільки під час його проведення не було жодної делегації, яка б не говорила про наш університет, Україну, про наших студентів, про наші вистави. В усіх куточках світу люди дізналися, що Україна – це багата талантами країна, яка має потужну мистецьку базу і цікаве класичне театральне мистецтво.

Ми не можемо не подякувати нашому меценатові, завдяки підтримці якого студенти університету змогли показати себе на Міжнародному фестивалі. Адже, слід зазначити, що деякі театральні школи, які були запрошені на фестиваль, так і не змогли продемонструвати свої роботи, не маючи фінансової підтримки. І тому, я вважаю, що меценатська доброчинність надзвичайно актуальна в сфері культури і мистецтва як в нашій країні, так і в усьому світі».

О.Безгін оголосив про започаткування в Україні міжнародного фестивалю театральних шкіл, що відбудеться у 2007 році: «Ми хочемо, щоб новий фестиваль вирішував не тільки творчі театральні, а й певною мірою загальнодержавні питання, щоб люди могли ознайомитись з Україною, її столицею. Фестиваль проводитиметься один раз на два роки (бейналє). Ідея проведення такого фестивалю в Україні виникла тому, що дуже мало не просто театральних фестивалів, а фестивалів театральних шкіл. Отже, проведення такого фестивалю в Україні дасть можливість отримати визнання на рівні театральних шкіл усього світу».

  За словами президента концерну «Київпідземшляхбуд» (генерального партнера університету) Дмитра Андрієвського: «В Європейських країнах достатньо розвинена традиція підтримки недержавними структурами, меценатами культури і мистецтва. В сучасній Україні, попри давні меценатські традиції, можна сказати, що вони лише почали відроджуватися. Для мене є очевидними позитивні результати нашого партнерства з університетом. Зараз багато країн світу зацікавилися Україною і висловили бажання приїхати у Київ на подібний театральний фестиваль або на майстер-класи. А це й престиж, і репутація нашої країни, вихід на міжнародний рівень, розширення можливостей для нашої творчої молоді».

Студентка 3-го курсу, учасниця фестивалю Катерина Савєнкова вважає, що найголовніше враження – це нові друзі, які з‘явилися на фестивалі. Крім того, враження від виступів і робіт інших, не схожих між собою шкіл.  «Ми майже весь час були на сцені або за кулісами і спостерігали за виступами не з глядацької зали, а бачили все “з середини”».

За словами Марини Кукліної, студентки 3- го курсу: «Незважаючи на те, що абсолютно всі роботи, представлені на фестивалі, були цікавими, несхожими, ми ще раз переконались, що наша школа, наша підготовка заслуговує на визнання і повагу далеко за межами нашої країни. Адже ми граємо людину в запропонованих обставинах, яка живе реальним життям».

Довідки та фото за тел.:

Яремчук Світлана  (067) 393 35 37

Ліннік Наталія (044) 235 14 39; 

(044) 496 09 012;  (066) 156 71 01

 info@cts-studio.com