Білоруські опозиціонери розраховують, що влада пом’якшить покарання екс-кандидату на пост президента Білорусі, лідеру Білоруської соціал-демократичної партії “Грамада” Олександру КОЗУЛІНУ, який зараз перебуває у слідчому ізоляторі і звинувачується у хуліганстві та організації вуличних беспорядків, якщо до судового процесу буде привернуто увагу світових ЗМІ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники білоруської опозиції, а також донька О.КОЗУЛІНА Юлія КОЗУЛІНА.

“Ми розуміємо, що в будь-якому випадку буде термін – тому що вже пройшло три місяці, як КОЗУЛІН сидить в СІЗО. Ми сподіваємося, що ці (інформаційні) кампанії вплинуть на нашу владу, яка дає вказівку суду щодо вироку КОЗУЛІНУ. Тому ми сподіваємося, що вирок буде більш м’яким”, - зазначила Ю.КОЗУЛІНА, додавши, що зараз її батькові загрожує 6 років ув’язнення.

Відео дня

У свою чергу, білоруський кінорежисер Юрій ХАЩЕВАТСЬКИЙ заявив, що влада звинувачує О.КОЗУЛІНА в організації масових беспорядків, тоді як колона маніфестантів йшла з “кульками і квітами”, коли на неї була здійснена “військова операція” спецназу, “побиття людей”. Він також наголосив на залежності білоруських судів від влади. Крім того, Ю.ХАЩЕВАТСЬКИЙ заявив, що сьогодні з Білорусі поширюється “величезна небезпека, яка вже вразила й Росію” – ЗМІ перетворюються на “зброю масового ураження” і “зомбують населення”.

Ю.ХАЩЕВАТСЬКИЙ з жалем зазначив, що білоруській опозиції дуже важко розраховувати на підтримку “європейської бюрократії”, оскільки її представники частково є дипломатами і намагаються щось трохи “згладжувати”. “Є лише єдиний вихід – суспільне обурення, громадський тиск нормальних, незалежних ЗМІ, і тоді хоч що-небудь ми зможемо зробити”, - наголосив білоруський опозиціонер.

Організатори прес-конференції заявили, що після президентських виборів та протестів, що прокотилися за ними, список політв`язнів у Білорусі поповнився сотнями нових імен. Більшість із були ув’язнені на строк від одного тижня до декількох місяців – за участь у акціях протесту, однак найближчим часом мають відбутися ще три суди, звинувачуваним на яких загрожують більш серйозні покарання – до 6 років позбавлення волі.

Справа О.КОЗУЛІНА – одна з цих них. Друга – обвинувачення активістів організації «Партнерство», яка займалася спостереженням за виборами, в участі у незареєстрованій організації; стаття за ці дії була внесена у кримінальний кодекс Республіки Білорусь перед виборчою кампанією 2006 року. Третій процес - справу Миколи АВТУХОВИЧА - за твердженням білоруських опозиціонерів, було розпочато після того, як він порушив питання корупції у податковій інспекції, хоча під час попередніх перевірок до підприємця претензій не було.

У свою чергу, координатор Ініціативи «Солідарність» Олександр ДЕМЧЕНКО повідомив, що сьогодні в багатьох країнах проводяться прес-конференції в рамках міжнародної кампанії «За свободу політв`язнів у Білорусі!», яка стартує 16 червня. “Ці акції мають привертати увагу до проблем прав людини, до проблем громадянських свобод в Білорусі”, - зазначив він, додавши, що відповідні заходи також проводяться сьогодні в США, Канаді, Польщі, Росії, Естонії, Литві, Франції, Фінляндії та інших країнах.

О.ДЕМЧЕНКО також повідомив, що сьогодні о 19.00 біля посольства Білорусі в Києві відбудеться театралізована акція “Найгуманніший суд у світі”.