Фракція Блоку Юлії Тимошенко у Київській міській раді заявляє про узурпацію ключових комісії ради Блоком Леоніда Черновецького.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в заяві фракції БЮТ в Київраді, яку зачитав на прес-конференції в УНІАН заступник голови фракції БЮТ в Київській міській раді Андрій АРТЕМЕНКО.

“Порушуючи законне право депутата працювати в постійній комісії, враховуючи бажання, професійні навички та досвід, секретар Київради розподілив депутатів (у склад комісій - УНІАН) на власний розсуд, прикриваючись “більшістю”, до якої увійшли Блок Леоніда Чернівецького, “Наша Україна” та Партія регіонів. У результаті ключові комісії з питань бюджету, землекористування, містобудування та власності узурповані цією “більшістю”, - зазначається у заяві.

Відео дня

На думку членів фракції БЮТ, це означає, що в м. Києві і надалі продовжуватиметься практика кулуарного вирішення важливих для киян питань розподілу землі, коштів та власності. Фракція БЮТ висловлює рішучий протест проти підготовки до впровадження тіньових схем в роботі київської влади та залишає за собою законне право контролю за її діями.

А.АРТЕМЕНКО нагадав, що під час формування на попередніх сесіях погоджувальної ради з підготовки до розподілу постійних комісій Київради, фракція БЮТ наголошувала на необхідності пропорційного розподілу депутатів Київради до всіх комісій “з необхідністю врахування демократичного принципу розподілу, а саме, якщо голова комісії є представником однієї політичної сили, то ця комісія не може бути з представників даної фракції”.

Він повідомив, що до постійної комісії Київради з питань бюджету та соціального економічного розвитку від фракції Блоку Л.Чернівецького увійшло 5 осіб, від БЮТ – 1; в постійну комісію з питань земельних відносин відповідно 5 і 1 депутат, в постійну комісію з питань містобудування та архітектури - 4 та 1 депутат, в постійну комісію з питань власності відповідно 4 і 2 депутати.

Водночас у комісію Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту від БЮТ увійшло три депутата, від Блоку Л.Чернівецького - жодного, в постійну комісію з питань екологічної політики від БЮТ увійшло троє депутатів, від Блоку Л.Чернівецького - жодного, в постійну комісію з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики від БЮТ - 4 депутати, Блоку Л.Черновецького - жодного, в постійну комісію з питань науки та інноваційної політики від БЮТ - 2, Блоку Л.Чернівецького - жодного.

А.АРТЕМЕНКО також зазначив, що фракція БЮТ в Київраді переходить в опозицію. “Яка це буде опозиція - конструктивна чи непримиренна - покаже час”, - додав він.

А.АРТЕМЕНКО запевнив, що БЮТ критикуватиме Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, коли він буде неправий, і підтримуватиме, коли він робитиме кроки, безпосередньо спрямовані на виконання програми БЮТ.

Окрім цього, фракція БЮТ у Київраді буде вимагати, щоб всі питання, які будуть розглядатися на сесіях, з дотриманням регламенту проходили обговорення на постійних комісіях, в які входять представники БЮТ. “Представники блоку не увійшли в ключові комісії Київради, проте ми будемо делегувати наших депутатів на всі засідання цих комісій, ми маємо право це робити на підставі регламенту і закону”, - зауважив А.АРТЕМЕНКО.

У свою чергу, народний депутат з фракція БЮТ Анатолій СЕМИНОГА зазначив, що узурпація влади в провідних комітетах Київради свідчить, що “старі схеми, які були напрацьовані попередньою владою, мером ОМЕЛЬЧЕНКОМ, сьогодні успішно повертаються і засвоюються новою командою”.

Як повідомляв УНІАН, 14 червня депутати Київської міської ради ухвалили рішення про затвердження 16 постійних комісій ради та їх склад.

Як зазначив на засіданні Київський міський голова Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, всі комісії сформовані з урахуванням думки більшості Київради та узгоджені представниками всіх фракцій.

Протягом всієї сесії Київради неодноразово представники БЮТ порушували питання щодо неможливості затвердження складу комісій, оскільки не враховані їхні інтереси та без погодження фракції. Вони пропонували переглянути їх склад.