19 червня 2006 року, о 12.00, у м. Києві в приміщенні УНІАН відбудеться прес-конференція для журналістів, темою якої є висвітлення становища ромів в Україні та результатів 2-річної роботи проекту „Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя”, що фінансується Європейською Комісією.

Дуже часто більшість журналістів, не перевіряючи факти та не маючи тісних контактів з представниками цієї національної меншини, використовують лише власну уяву, отриману з джерел класиків світової літератури та Інтернет-сайтів, на кшталт „Цыгане и криминал: разделимы ли эти понятия?»

Недивно, що моніторинг публікацій засвідчує одну і ту саму негативну тематику „На промисел вийшла циганська бригада”, „Селяни Черкащини страждають від розгулу приїжджих циган”, „Унікум історії: цигани” тощо.

Відео дня

Часто журналісти не аналізують причини, не вивчають проблеми ромів, не намагаються глянути на ситуацію очима простої людини, а автоматично відтворюють закладену десятиріччями політичну установку пропагандистської боротьби з ромами як „чужинцями”, „кримінальними елементами”, „ледарями”.

Отже, роми мусять відстоювати самотужки свої права, однією з таких спроб є проект „Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя”.

Проект втілюється в життя вже третій рік. За цей час зібрано унікальний матеріал про зловживання посадовцями, правоохоронцями їхніх повноважень щодо ромів. Заходи й методи, які застосовуються до них (“вибивання” свідчень), змушують ромів брати на себе вину за злочини, яких вони не скоювали.

Якщо Ви толерантно ставитеся до представників національних меншин, якщо симулякри несвободи ще не глибоко укорінилися у свідомості, якщо „радянська цивілізація” ще не зовсім знищила Вашу духовність, і Ви не поділяєте думки Ліни Костенко „І мружаться цигани: як чорта бійся преси” – запрошуємо Вас на прес-конференцію з представниками Міжнародного фонду „Відродження”, ERRC (Європейського центру захисту прав ромів), Міжнародного центру перспективних досліджень, які працюють у напрямку захисту прав ромів в рамках реалізації проекту „Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя”, що фінансується Європейською Комісією.

Контактна особа: Сергій Дьома

Електронна пошта: dyoma@irf.kiev.ua

Тел. 8 044 461 97 09; 8 050 310 40 13