Редакція броварської міської газети "7 Днів" вважає позов мера міста Бровари Віктора АНТОНЕНКА тиском на демократичну пресу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН представник газети Марія СОРОКА.

Вона повідомила, що вчора, 6 червня, В.АНТОНЕНКО подав на газету позов до Броварського міськрайонного суду, в якому вимагає тимчасово заборонити вихід газети. Мова йде про заборону видавати газету до повторних виборів міського голови Броварів, запланованих на 18 червня.

Відео дня

“Каменем спотикання була публікація, пов’язана з тими грубими порушеннями, які відбулися 26 березня. Всі порушення були запротокольовані, звучали в суді і рішенням суду було визнано вибори в Броварах недійсними”, - підкреслила М.СОРОКА.

За словами М.СОРОКИ, газета „7 Днів” є чи не єдиною послідовною опозиційною газетою у Броварах. “Наша газета намагається неупереджено з усіх боків окреслити ті події, які відбуваються в місті, незаангажовано поінформувати про реальний стан речей, а не так інформувати населення, як це відбувається в тих засобах масової інформації, що знаходяться під контролем місцевої влади і діючого міського голови пана АНТОНЕНКА”, - зазначила вона.

Колектив газети кваліфікує звернення В.АНТОНЕНКА до суду, як намагання “в грубий недемократичний спосіб” вплинути на хід виборчої кампанії, оскільки призупинення виходу газети мінімізує гласне поширення містом незручної для мера об’єктивної інформації”.

“Вважаємо, що маємо право на донесення до мешканців міста об’єктивної та різнобічної інформації. Власне у цьому, мабуть, і полягає місія демократичних ЗМІ в демократичних державах. Сприймаємо факт судового позову з вимогою призупинити вихід газети, нічим іншим як продовженням системного утиску демократичної преси у Броварах”, - зазначається у прес-релізі, розповсюдженому на прес-конференції.

Як зазначив голова правління Міжнародної правозахисної організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України” Едуард БАГІРОВ, події, які відбуваються зараз у Броварах, – це спроба місцевої влади використовувати адмінресурс для того, щоб змусити незалежні ЗМІ подавати зручну для неї інформацію. “Випадок з газетою "7 Днів" свідчить про те, що місцева влада Броварів ще керується тими методами, які на сьогоднішній час всіма визнані як незаконні і як спроби здійснити тиск на ЗМІ, і тим самим довести свою точку зору як єдино правильну”, - підкреслив він.

“Нас, як правозахисну організацію, ця проблема дуже хвилює. Ми неодноразово піднімали цю тему... Особисто мені все одно, хто буде мером Броварів, але знаючи АНТОНЕНКА, маючи величезну кількість скарг від мешканців міста як колективних, так і індивідуальних, які в своїх заявах вказують про факти порушення конституційних прав, я прийшов до висновку, що ми не можемо стояти осторонь, коли є порушення прав людей. Ми підтримуємо газету “7 Днів”, - сказав Е.БАГІРОВ. Він зазначив, що це не перша акція, яку проводить його правозахисна організація, зокрема, вони підтримували газету “ВВ”, “Правду України”, телеканали - НТН, “5-й канал”.

У свою чергу, голова Київського юридичного товариства Олег БЕРЕЗЮК повідомив, що ознайомився з документами позову, і зазначив, що “звинування в данному випадку абсурдні” і що він не бачить з боку газети незаконних дій, про які говорить позивач. Юрист також стверджує, що не бачить в матеріалах справи, за що треба заборонити випуск цієї газети. “Я думаю, що на місці судді, такий позов просто треба було б відхилити і віддати АНТОНЕНКУ назад, щоб він його доопрацював”, - підкреслив він.

Е.БЕРЕЗЮК повідомив, що його юридичне товариство буде захищати газету “7 Днів” і у випадку , якщо суд прийме рішення не на її користь, вони звертатимуться до апеляційного суду.