Голова Харківської облдержадміністрації Арсен АВАКОВ вважає, що Харківська обласна рада порушує законодавство та Конституцію України і ігнорує зауваження компетентних органів і судів.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, у зв’язку з цим А.АВАКОВ зробив усне зауваження і ще раз заявив про можливість розпуску обласної ради.

“Стаття 78 Закону “Про місцеве самоврядування” частина 1, пункт 1 свідчить про те, що у випадку, якщо обласна рада порушує законодавство України, Конституцію України і ігнорує зауваження компетентних органів і судів, то голова обласної адміністрації має право і повинен внести відповідне подання до Верховної ради України про розпуск цієї ради, - сказав А.АВАКОВ.

Відео дня

“Підкреслюю, - наголосив губернатор, - що повноваження обласної ради можуть бути припинені у випадку, якщо рада ухвалила рішення з порушенням Конституції України, Закону “Про місцеве самоврядування” та інших законів, і при цьому проігнорувала вимоги компетентних органів щодо приведення цих рішень у відповідність із законом”.

“Ми бачимо реакцію облради на протести прокурора, - сказав А.АВАКОВ, і у зв`язку з цим я вважаю своїм обов’язком внести таке усне попередження і заявити про можливість розпуску, щоб Конституція і закони України на території Харківської області дотримувалися”.

За словами губернатора, “у таких випадках, за наявності рішень суду про визнання незаконними актів обласної ради, а також висновків відповідного комітету Верховної Ради, за поданням голови обласної державної адміністрації Верховна Рада України може призначити позачергові вибори відповідної обласної ради”.

“Як голова облдержадміністрації я заявляю - якщо ця рада не визнає Законів України, то, відповідно до законів України, вона може бути розпущена”, - сказав А.АВАКОВ.

Як повідомляв УНІАН, на своєму першому засіданні облрада 5-го скликання 28 квітня прийняла, зокрема, ухвалу про створення посад шести заступників голови облради та зміни у структурі секретаріату. Прокурор області Василь СИНЧУК визнав ці рішення незаконними і запропонував депутатам скасувати їх. Друга сесія облради 3 червня відхилила протест прокурора.

3 червня Харківська облрада надала російській мові статус регіональної в області. На цій сесії депутати облради висловили недовіру А.АВАКОВУ. 5 червня Київський районний суд міста Харкова призупинив  дію рішення про недовіру губернатору.