Партія зелених України вважає за необхідне розвивати біоенергетику в Україні як альтернативу атомної енергії. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент Агентства з відновлюваної енергетики, член Партії зелених України Андрій КОНЕЧЕНКОВ.

Зокрема, як зазначив А.КОНЕЧЕНКОВ, в енергетичній стратегії України до 2030 р. передбачено 30% коштів виділяти на розвиток атомної енергетики і лише 1% - на розвиток відновлюваної енергетики. Водночас, у світі біоенергетика виходить на перше місце.

А.КОНЕЧЕНКОВ стверджує, що виробляти теплоенергію за рахунок атомних станцій обійдеться Україні в п`ять разів дорожче, ніж використання біоенергії. Тим паче, наголосив він, такого великого навантаження не витримають електромережі. "Україна з її прекрасними біоенергетичним, сонячним, гідро і вітровим потенціалом могла б зайняти перше місце серед європейських країн, що використовують зелену енергетику", - вважає А.КОНЕЧЕНКОВ.

Відео дня

За його даними, в Україні виробляються котли, в яких використовується біомаса, зокрема, спалюється солома, проте, основними їх покупцями є зарубіжні країни.

У свою чергу, кандидат технічних наук, член ПЗП Ігор АНТОНИК зазначив, що деякі фермерські господарства в Україні почали використовувати біотехнології. Зокрема, деякі господарства почали використовувати котли для спалювання соломи. Так, за його словами, при спалюванні одного кілограма соломи можна одержати 4 кВт/год. теплової енергії. "Основна ж маса соломи спалюється як "посляжнивні залишки". Це, приблизно, становить близько 26 млрд. кВт", - сказав він, зазначивши, що скоро Україна переорієнтовується на використання альтернативних джерел енергії.

На прес-конференції наголошувалося, що недоцільно будувати в Україні 20 атомних блоків до 2030 р. На думку ПЗУ, необхідно використовувати біоенергетику і запроваджувати енергозберігаючі технології.