Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) ініціює створення позабюджетного Фонду енергозбереження для надання фінансової підтримки модернізації потужностей енергоємних підприємств.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив перший заступник начальника Державної інспекції з енергозбереження, головний державний інспектор Олександр ВЕНЕДИКТОВ.

«Ініціатором створення Фонду виступає агентство (НАЕР – УНІАН). Поки що це питання у стадії опрацьовування пропозицій. Рішення ухвалюватиметься на рівні уряду», – сказав О.ВЕНЕДИКТОВ.

Відео дня

За його словами, передбачається, що джерелами наповнення Фонду можуть стати добровільні відрахування інвесторів у рамках інвестиційних програм, а також відрахування з місцевих бюджетів. Крім того, у Фонді планується акумулювати кошти від економічних санкцій, що їх вживають до підприємств Державною інспекцією з енергозбереження за перевитрату енергоресурсів (підвищена оплата). При цьому О.ВЕНЕДИКТОВ наголосив, що щорічні такі надходження до Фонду можуть становити приблизно 12 млн. грн.

О.ВЕНЕДИКТОВ не уточнив, яка державна організація може виступити розпорядником коштів, що акумулюються у Фонді, вказавши лише, що Фонд повинен бути підконтрольний НАЕР. На його думку, визначення об`єктів фінансування і розподіл коштів має здійснюватися як наглядовою радою, так і виконавським органом Фонду. При цьому головним критерієм у визначенні спрямування коштів повинна виступати оцінка ефективності програм модернізації.

Довідка УНІАН. Кабінет Міністрів України постановою №412 від 3 квітня ц.р. створив Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР).

Відповідно до документу, НАЕР є правонаступником ліквідованого Державного комітету з енергозбереження в частині наданих йому повноважень у сфері енергозбереження.

Згідно із затвердженим положенням про НАЕР, відомство є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері ефективного використання енергетичних ресурсів і енергозбереження при Кабміні. НАЕР, у рамках своїх повноважень, організовує виконання актів законодавства і здійснює контроль за їх реалізацією, узагальнює практику застосування законодавства з питань, які відносяться до його компетенції, розробляє пропозиції з удосконалення законодавства і в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України.

Рішення Агентства, прийняті в рамках його повноважень, є обов`язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами.