Голова товариства “Просвіта” Павло МОВЧАН заявляє, що місцеві ради, ухваливши рішення про надання російській мові статусу регіональної, порушили Конституцію України і вийшли за межі своєї правової компетенції.

П.МОВЧАН сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН зазначив, що ухвали місцевих рад про те, що російську мову визнано «регіональною мовою в означенні Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин», суперечать статті 10 Конституції України та рішенню Конституційного суду від 1999 року, за якими українська мова “є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування”.

На переконання П.МОВЧАНА, посилання на Європейську хартію регіональних мов або мов меншин не має під собою жодних підстав, оскільки у цій Хартії йдеться про мови нечисленних народів або мови, які опинилися під загрозою зникнення. За основними функціональними параметрами російська мова в Україні не відповідає вжитому у Хартії термінопоняттю «регіональні або міноритарні мови». У преамбулі до Хартії зазначено, що захист розвитку регіональних мов або мов меншин не повинен проводитись на шкоду офіційним мовам і необхідності вивчати їх.

Відео дня

На його думку, надання невмотивованих пріоритетів мові однієї з національних меншин може дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні, а фактичне порушення ст. 10 Конституції може викликати міжетнічний конфлікт і спричинити порушення територіальної цілісності держави, отже це є прямою загрозою державній безпеці.

“Мовне питання виходить за філологічні рамки, у яких сьогодні розглядають цю проблему, це питання стабільності в Україні, Європі, розвитку української держави, розвитку економіки, інтеграції в Європу”,- сказав П.МОВЧАН.

Він також додав, що “це загроза державі, це спроба реваншу Росії за програш, який вона має протягом 15 років. Усвідомивши, що Україна буде в ЄС і НАТО, робляться останні зусилля через партію авантюристів, бо тільки авантюристи можуть штовхати націю до таких проблем, вони хочуть накинути цю ідею всій державі і через Верховну Раду змінити ст.10 (Конституції), надавши російській мові статус державної”. На переконання П.МОВЧАНА, друга російська мова - це кінець української мови, яка на сьогодні ледве животіє.

Він повідомив, що 19 червня буде скликано широкоформатну конференцію, де усі національні, політичні, громадські сили будуть говорити про реальні загрози.

«Україна стоїть на порозі розвалу», оскільки ряд облрад виступають за надання російській мові статусу другої державної, додав П.МОВЧАН.

Секретар Національної спілки письменників України Анатолій ПОГРІБНИЙ, у свою чергу, зазначив, що “коли ми говоримо про обласні і міські ради, які приймають такі рішення, то я головну провину покладаю не на них, вони є безмозглі виконавці тої авантюри, яка здійснюється з московського центру”. Він вважає, що “мовна війна, у яку нас втягують такими рішеннями, додається до газової і м’ясомолочної війни. Це не може вести до добра”.

Як повідомляв УНІАН, рішення про надання російській мові статусу регіональної ухвалили Харківська, Севастопольська, Донецька, Дніпропетровська міськради, Донецька, Луганська та Миколаївська облради.

Ряд обласних і міських прокурорів вже оскаржили рішення про надання російській мові статусу регіональної.