Перші кроки Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО на посаді Київського міського голови позитивно оцінюють майже 55% киян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор комунального підприємства “Науково-аналітичний центр соціологічних досліджень “Громадська думка” Ганна ЗАЛІЗНЯК та заступник директора центру Олександр ІВАНЧЕНКО, презентуючи результати проведеного опитування.

Згідно з даними опитування, 22,2% респондентів сказали, що “позитивно” ставляться до дій новообраного мера столиці, а 32,6% - “скоріш позитивно”.

Відео дня

Про негативне ставлення заявили 13,8%, “скоріш негативне” – 15,4%. Важко було оцінити перші кроки Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО 16% опитаних киян.

Дослідження громадської думки, за словами Г.ЗАЛІЗНЯК, проводилось 22-23 травня у всіх районах столиці методом інтерв’ю. Обсяг вибірки становить 1 тис. 200 респондентів, похибка вибірки - близько 3%.

Соціологи зазначили, що більш всього позитивних оцінок Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ виставили люди віком від 50 років, а також ті кияни, які відносять себе до малозабезпеченої категорії населення.

Респондентам також пропонувалося спробувати спрогнозувати, чи буде нинішній мер кращим за попереднього – Олександра ОМЕЛЬЧЕНКА. Згідно з отриманими даними, 42,9% киян вважають, що Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ буде кращим мером, ніж його попередник, 17% думають, що гіршим, а 25,2% зазначають, що “буде таким самим, як і О.ОМЕЛЬЧЕНКО”. 14,9% опитаних не змогли зробити свій прогноз.

За інформацією Г.ЗАЛІЗНЯК, рівень довіри до Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО знаходиться майже на рівні довіри до найбільш популярних в місті політичних лідерів: Президента України Віктора ЮЩЕНКА та лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО. У мера столиці цей показник становить 14,5%, у В.ЮЩЕНКА – 19,4%, у Ю.ТИМОШЕНКО – 22,4%. Але щоб втримати такий результат, зазначила соціолог, Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ необхідно буде докласти багато зусиль “не тільки декларативного характеру, а й щодо реальних кроків у вирішенні проблем”, проте в нього є чимале поле для діяльності.

Як пояснила Г.ЗАЛІЗНЯК, дане дослідження проводилося в рамках проекту “Створення механізму взаємодії міської влади з громадою”, на розробку якої центр “Громадська думка”, що діє при НДІ соціально-економічного розвитку Києва, виграв тендер у січні поточного року на проведення таких досліджень, оголошений столичною владою.

Щодо динаміки ставлення до мера О.ІВАНЧЕНКО сказав, що поки що про це говорити зарано, оскільки їх організацією проведено лише два дослідження (перше проводилося в першій декаді травня). Але якщо врахувати дані опитувань, які проводились наприкінці минулого року, то тоді лише чверть опитаних довіряли в повній мірі або частково цьому політику, в той час як не довіряли більше 40%. Сьогодні спостерігається тенденція до зростання рівня довіри – він зріс майже вдвічі, в той час як рівень недовіри практично залишився на тому ж рівні. Тобто довіра зросла за рахунок тих, хто вагався, чи не знав Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, зазначив О.ІВАНЧЕНКО.