Директор центру соціальних досліджень «Софія» Андрій ЄРМОЛАЄВ називає ГУАМ красивою, але дуже дорогою і неефективною іграшкою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи вчорашній саміт ГУАМ.

За словами А.ЄРМОЛАЄВА, “усі великі регіональні інтеграційні проекти, Євросоюз, нове Євразійське товариство та інші масштабні проекти входять у другу фазу макрорегіональної інтеграції, переходячи від торгових союзів до регіонального розподілу праці, структурованого, інституційний забезпеченого”. “Україна в цих умовах виявляється поза грою. Вона не бере участь в жодному регіональному розподілі праці. ГУАМом вона створює торговий союз, що записано в Статуті. Це ні добре, і ні погано, це – ніяк. Україна - найсильніша держава в цьому союзі. Це – козир, але не аргумент, козир не завжди б`є”, - вважає політолог. На його думку, “проблема цього союзу: вони всі (країни-члени ГУАМ - УНІАН) реципієнти інвестицій, геоекономічних замовлень і перспектив. У складі цього союзу немає жодного замовника геоекономічних проектів, є тільки провайдери і споживачі інвестицій”.

Відео дня

А.ЄРМОЛАЄВ переконаний, що “для України ключове питання – четверта хвиля європейської інтеграції, яка тісно буде пов`язана з долею Чорномор’я і Середземномор`я. І за великим рахунком, ставку треба робити на створення регіонального розподілу праці в рамках Організації Чорноморського економічного співробітництва. Організація складна, там бере участь Росія, яка переграє нас по всіх планках. Але ОЧЕС - геостратегічний партнер ЄС. Якщо ми збираємося до Європи, то мало рухатися, створювати регіональні проекти, необхідно побачити місце і роль української індустрії нашої східної еліти в новій європейській структурі”. “ГУАМ - це класна іграшка, красива, але дуже дорога і не дуже ефективна”, - підсумував політолог.

Як повідомляв УНІАН, на пленарному засіданні саміту ГУАМ 23 травня президенти Грузії, України, Азербайджану і Молдови підписали декларацію про створення «Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ», статут організації, а також спільну декларацію глав держав організацій з питань врегулювання конфліктів.